Η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αιτίες που δεν σχετίζονται με την καρδιά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Τα οφέλη του τσαγιού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στην περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει φανεί ότι κάνουν καλό την καρδιά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 131.401 άτομα ηλικίας 18-95 ετών, με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων , οι οποίοι προσήλθαν στο Κέντρο IPC Προληπτικής Ιατρικής στο Παρίσι κατά την χρονική περίοδο 2001- 2008. Στην διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 95 θάνατοι από καρδιαγγειακά και 632 θάνατοι από μη καρδιαγγειακά αίτια.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Νίκολας Νταντσίν ,είπε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε "αποκλίνουσες" επιδράσεις του τσαγιού και του καφέ στην υγεία της καρδιάς. Ωστόσο προσέθεσε ότι "αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τσάι ή καφέ, είναι πιθανώς καλύτερο να προτιμήσετε το τσάι."

Σύμφωνα με την έρευνα, το τσάι έχει σημαντική επίδραση στην μείωση της αρτηριακής πίεσης . Υπήρχε μία άποψη ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον θάνατο από τα καρδιαγγειακά, αλλά το αποτέλεσμα της μελέτης δεν ήταν στατιστικά σημαντικό μετά από προσαρμογή κι άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα. Αλλά από την έρευνα φάνηκε ότι όσοι έπιναν τσάι είχαν κατά ¼ λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από μη καρδιαγγειακά αίτια συγκριτικά με όσους δεν έπιναν. Ωστόσο η μελέτη δεν καθόρισε τον τύπο του τσαγιού, ή την πρόσθεση γάλακτος.

"Είναι ενδιαφέρον ότι, η υψηλότερη επίδραση του τσαγιού στην μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου βρέθηκε σε νυν ή πρώην καπνιστές, ενώ το τσάι δεν είχε καμία επίδραση σε μη-καπνιστές", επεσήμανε ο Δρ. Νταντσίν.