Το πολύ αλκοόλ στην μέση ηλικία προκαλεί προβλήματα μνήμης

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ στην μέση ηλικία , διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας της μνήμης αργότερα στη ζωή , σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ στη δεκαετία των '50 και των '60 ετών τους , είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα μνήμης έως και δύο δεκαετίες αργότερα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Geriatric Psychiatry , προσθέτει όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την νοητική λειτουργία αργότερα.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 6.500 άτομα μέσης ηλικίας να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για τη σχέση τους με τον αλκοόλ. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα: Αν κάποιος τους είχε κάνει κριτική για την κατανάλωση αλκοόλ; Αν είχαν αισθανθεί ποτέ ένοχοι για την κατανάλωση αλκοόλ; Αν ποτέ το πρώτο πράγμα που έκαναν το πρωί ήταν να πιουν ένα ποτό για να καλμάρουν τα νεύρα τους; Εκείνοι που απάντησαν "ναι" σε μία από τις ερωτήσεις αυτές θεωρούνταν ότι έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

"Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι κακό για τον εγκέφαλο σε γενικές γραμμές, αλλά δεν είναι το πόσο πίνουμε, αλλά το πώς μας επηρεάζει", δήλωσε ο ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Λέιν Λανγκ από το Πανεπιστήμιο του Exeter. "Το ποσό που πίνουμε είναι σημαντικό –αλλά αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι αν καταφεύγουμε στο αλκοόλ ως λύση για κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί ή εάν κάποιος από τους γύρω μας, μας αναφέρει ότι έχουμε πρόβλημα", προσέθεσε.

"Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έκαναν κατάχρηση του αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρά προβλήματα μνήμης, και δεδομένου ότι η έρευνα στηρίχθηκε σε προσωπικές δηλώσεις , ο εν λόγω αριθμός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος", κατέληξε.