Μόλις έξι δευτερόλεπτα άσκησης αρκούν για να βελτιώσουν την υγεία

Μόλις έξι δευτερόλεπτα άσκησης αρκούν για να βελτιώσουν την υγεία των ηλικιωμένων σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μια πιλοτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Abertay στην οποία συμμετείχαν 12 συνταξιούχοι, έδειξε οι πολύ μικρές δόσεις άσκησης «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη γενική φυσική κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν ένα εργαστήριο δύο φορές την εβδομάδα για περίοδο 6 εβδομάδων και υπό την επιτήρηση των ερευνητών έκαναν πολύ έντονη άσκηση σε ποδήλατο γυμναστικής για χρονική διάρκεια μόλις 6 δευτερολέπτων κάθε φορά. Μόλις η άσκηση τελείωνε, χαλάρωναν μέχρι να επιστρέψουν οι καρδιακοί τους παλμοί σε φυσιολογικό επίπεδο και στη συνέχεια επαναλάμβαναν την άσκηση. Αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρις ότου η φυσική τους κατάσταση εν τέλει βελτιώθηκε και έφτασαν να κάνουν την ίδια άσκηση για 1 ολόκληρο λεπτό χωρίς παύση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση κατά 9%, οι μυς τους οξυγονώνονταν καλύτερα και έκαναν τις απλές, καθημερινές κινήσεις (όπως το να σηκώνονται από την καρέκλα, ή να βγάζουν βόλτα τον σκύλο) με πολύ μεγαλύτερη άνεση.

«Πολλές ασθένειες σχετίζονται με την καθιστική ζωή, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, αλλά αν καταφέρουμε να κάνουμε τους ανθρώπους κάθε ηλικίας πιο δραστήριους και λειτουργικούς, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο», υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζον Μπαμπράζ.

"Επίσης, από κοινωνικής πλευράς, οι άνθρωποι που είναι καθηλωμένοι στον καναπέ και ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής, είναι λιγότερο πιθανό να είναι κοινωνικά δραστήριοι και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους περισσότερο" , προσθέτει.