Τα γιαούρτια με προβιοτικά ρίχνουν την πίεση

Η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ζουν φυσικά στο έντερο, αλλά επίσης μπορούμε να τα βρούμε στο γιαούρτι και σε διαιτητικά συμπληρώματα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Υγείας του Griffith και της Ιατρικής Σχολής στην Αυστραλία εξέτασαν στοιχεία από εννέα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 540 εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα "ζωντανά" γαλακτοκομικά ή/και έπαιρναν συμπληρώματα προβιοτικών παρουσίασαν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση - με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε όσους είχαν την υψηλότερη πίεση και σε όσους έτρωγαν διάφορα είδη προβιοτικών και όχι ένα συγκεκριμένο. Ωστόσο, η λήψη των προβιοτικών έπρεπε να είναι παρατεταμένη (πάνω από οκτώ εβδομάδες) για να επηρεάσει την πίεση.

"Πιστεύουμε ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης έμμεσα, έχοντας άλλες θετικές επιπτώσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της χοληστερόλης, της μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη, και βοηθώντας στη ρύθμιση του ορμονικού συστήματος που ορίζει την πίεση και την ισορροπία υγρών του οργανισμού", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζίινγκ Σαν.

Ωστόσο οι ερευνητές επεσήμαναν ότι επειδή οι μελέτες που εξετάζουν την αξία των προβιοτικών στην πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης είναι μικρές, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες έως ότου μπορέσουν οι γιατροί με ασφάλεια να συστήσουν την κατανάλωση προβιοτικών στο πλαίσιο της πρόληψης και θεραπείας της υπέρτασης.