Η μπύρα φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ (;)

Πολλά οφέλη για την υγεία μας φαίνεται να έχει η μπύρα που πολλοί από εμάς επιλέγουμε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η μπύρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, στην απώλεια βάρους, ακόμα και στην εξισορρόπηση των ορμονών.

"Αν αναλυθεί η μπύρα θα εκπλαγείτε με το πόσο πολλοί υπερ-θρεπτικά συστατικά υπάρχουν σε αυτή", αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Στεφάν Ντομένινγκ , διευθυντής του Κέντρου Υγείας The Original FX Mayr στην Αυστρία και προσέθεσε ότι "η μπύρα περιέχει όλα τα ουσιώδη - και πολλά από τα μη ουσιώδη – αμινοξέα".

Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει πρωτεΐνες-δομικά στοιχεία και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του φώσφορου, του ιωδίου, του μαγνήσιο και του καλίου, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, έτσι ώστε θα μπορούσε να ωφελήσει τα οστά σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009, διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να προστατεύσει την οστική πυκνότητα. 

Για χρόνια η μπύρα Guinness συνταγογραφούνταν σε έγκυες γυναίκες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε βιταμίνη Β. "Πλέον συνιστάται ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, αλλά άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν", λέει η διατροφολόγος Βίκυ Έντσον. 

Οι ειδικοί προτείνουν την επιλογή μιας μη παστεριωμένης μπύρας για μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Η παστερίωση ή η θέρμανση για να παραταθεί η διάρκεια ζωής της μπύρας, μειώνει την διατροφική αξία, καθώς το "ζωντανό" περιεχόμενο απομακρύνεται, λέει η Τζωρτζίνα Γιανγκ, επικεφαλής στη ζυθοποιία Fuller και προσθέτει ότι η θολή μπύρα είναι καλύτερη, καθώς το φιλτράρισμα αφαιρεί τη μαγιά και ως εκ τούτου πολλές βιταμίνες Β.