Το 50% των καρκινοπαθών επιβιώνουν δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση

Το ήμισυ των ασθενών με καρκίνο επιβιώνουν, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη. Οι ασθενείς που ζουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση - όταν υπολογίζεται ότι έχουν νικήσει τον καρκίνο - έχει διπλασιαστεί από το 1970. Οι ειδικοί λένε ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια , περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ασθενών με καρκίνο θα μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από τη νόσο.

Η έγκαιρη διάγνωση καθώς και η πρόοδος στην θεραπεία βοηθούν στην εξάλειψη των καρκινικών όγκων και συμβάλλουν στην μείωση των υποτροπών της νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 7,2 εκατομμυρίων ασθενών με καρκίνο στη Μ. Βρετανία μεταξύ των ετών 1972 - 2011 και διαπίστωσαν ότι, εκείνοι που διαγιγνώσκονται σήμερα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης για δέκα χρόνια σε σύγκριση με τις αρχές του 1970, όταν μόνο το ένα τέταρτο των ασθενών θα μπορούσαν να ζήσουν τόσο πολύ .

Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα τον τύπο καρκίνου. Το 78% των γυναικών με καρκίνο του μαστού αναμένεται να ζήσει για μια δεκαετία , αλλά μόνο το 1% των ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος και 5% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα θα επιβιώσει. Οι ερευνητές εστιάζουν τώρα τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση νέων φαρμάκων για αυτές τις δύσκολες στη θεραπεία μορφές της νόσου.

Ο καθηγητής Μισέλ Κόλμαν, επικεφαλής της ομάδας επιβίωσης από τον καρκίνο στην φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK, του οποίου η ομάδα έδωσε τα στοιχεία, είπε ότι ένα ένας ασθενής καταφέρει να επιβιώσει δέκα χρόνια μετά την διάγνωση της νόσου, έχει πολύ μειωμένες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο.