Νέο τεστ αίματος προβλέπει την αρθρίτιδα

Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει ποιον θα «χτυπήσει» η αρθρίτιδα, επιτρέποντας την έγκαιρη θεραπεία για να σταματήσει ανεπανόρθωτη ζημιά που γίνεται στα οστά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Βρετανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι το τεστ θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέσα σε πέντε χρόνια – γεγονός που δίνει ελπίδα για τους πάσχοντες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εντόπισαν δύο βιοδείκτες στο αίμα, οι οποίοι βοηθούν στη διάκριση ανάμεσα σε ένα υγιές άτομο και ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα, ένα εύρημα που στη συνέχεια θα τους βοηθήσει να προσδιορίσουν ποιοι ασθενείς να χειροτερέψουν.

Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους στην Μ. Βρετανία και η θεραπεία κοστίζει στο στο ΕΣΥ τον 5,2 δις λίρες τον χρόνο. Αποτελεί την κύρια αιτία του πόνου και της αναπηρίας, λόγω της φθοράς που προκαλεί η νόσος στις αρθρώσεις και τους χόνδρους τρων οστών. Οδηγεί επίσης στην δημιουργία αρθρικού υγρού, ένα ζελέ που εκκρίνεται από την μεμβράνη που περιβάλλει την άρθρωση, με αποτέλεσμα να την κάνει πιο λεπτή και λιγότερο ελαστική. Η κατάσταση εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ επώδυνη , καθιστώντας την κίνηση και τις καθημερινές εργασίες δύσκολες.

Ο ερευνητής Δρ Μοχάμεντ Σαρίφ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ επεσήμανε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρούμε καλύτερους δείκτες πρόγνωσης της νόσου , και ότι ο ίδιος και η ομάδα του εντόπισαν δύο που είναι "πολύ χρήσιμοι". «Ελπίζουμε να μπορούμε μπορούμε να διακρίνουμε με ασφάλεια ένα υγιές άτομο από ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα, προσδιορίζοντας ποιών ασθενών η κατάσταση θα επιδεινωθεί και εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο λειτουργεί ή όχι», προσέθεσε.