Μια “έξυπνη ζυγαριά” το κλειδί για τις διατροφικές διαταραχές

Μια “έξυπνη ζυγαριά” θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, διαπίστωσαν ότι η ζυγαριά Mandometer βοήθησε το 75% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα να απαλλαγούν από τα συμπτώματα των διατροφικών τους διαταραχών μέσα σε ένα χρόνο. Η σουηδική μέθοδος μαθαίνει ουσιαστικά στους ασθενείς εκ νέου την φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά.

Η κλίμακα των τροφίμων Mandometer είναι συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή που αναφέρει στον ασθενή πόσο πρέπει να τρώει και πόσο πλήρης πρέπει να αισθάνεται, για να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες. Ο ασθενής τοποθετεί στο πιάτο του την ζυγαριά και με βάση την κλίμακα που δείχνει, βάζει φαγητό στο πιάτο του για να φάει. Καθώς ο ασθενής τρώει, ο υπολογιστής καταγράφει την ταχύτητα που τρώει και και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει, ή πώς αισθάνεται τη διάρκεια του γεύματος. Εάν ο ασθενής τρώει πάρα πολύ αργά ή πάρα πολύ γρήγορα, ο υπολογιστής δίνει μήνυμα να προσαρμόσει την ταχύτητά του, με στόχο να τελειώσει το γεύμα σε 15 λεπτά.

Ο στόχος της ζυγαριάς είναι να "επαναπρογραμματιστεί" ο εγκέφαλος και να μάθει εκ νέου μια φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά, μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες. Επίσης, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντίστροφα, δηλαδή σε παχύσαρκους ανθρώπους για να τρώνε λιγότερο. 

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, εφόσον οι ασθενείς ομαλοποίησαν τελικά τις διατροφικές τους συνήθειες, δεν αισθάνονταν πλέον ότι ανταμείβονται με το να τρώνε λιγότερο ή περισσότερο , γεγονός που στοχεύει στην θεραπεία των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που κρύβονται πίσω από αυτή τη διατροφική διαταραχή.