Η σοκολάτα μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία

Η σοκολάτα μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κακάο, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα . Επίσης υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την σκέψη καθώς και να μειώσει την όρεξη και την αρτηριακή πίεση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), το κακάο, το βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, μία ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών. Ωστόσο, περιέχει πολλά και διαφορετικά είδη και έως τώρα δεν ήταν γνωστό ποιο απ’ όλα παρέχει τα περισσότερα οφέλη.

Έτσι, οι επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. αποφάσισαν να εξετάσουν ξεχωριστά τα δυνητικά οφέλη κάθε είδους φλαβονολών. Οι ερευνητές άρχισαν να χορηγούν σε πολλές ομάδες ποντικιών διαφορετικά διαιτολόγια, άλλα εκ των οποίων ήταν πλούσια σε λιπαρά και άλλα φτωχά, ενώ σε άλλες ομάδες χορήγησαν διαιτολόγια με πολλά λιπαρά που όμως περιείχαν και συμπληρώματα διαφόρων ειδών φλαβονολών.

Από τα ευρήματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονολών, οι ολιγομερικές προκυανιδίνες (PCs), συνέβαλλαν στην διατήρηση του σωματικού βάρους των ποντικιών, όσο παχυντική κι αν ήταν η διατροφή τους. Επίσης φάνηκε ότι βελτίωσαν την ανοχή στη γλυκόζη , η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

«Οι ολιγομερικές προκυανιδίνες φαίνεται ότι διαθέτουν τις ισχυρότερες αντιδιαβητικές και αντιπαχυντικές βιοϊδιότητες απ’ όλα τα φλαβονοειδή του κακάο, ιδίως στις χαμηλές δόσεις που δοκιμάσθηκαν στην παρούσα μελέτη», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρα Άντριου Π. Νίλσον.