Αιματολογική εξέταση προβλέπει την παχυσαρκία στα παιδιά

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον, του Έξετερ και του Πλύμουθ που ανέπτυξαν αυτή την εξέταση, υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος για συγκεκριμένες αλλαγές του DNA στην ηλικία των πέντε ετών, μπορεί να προβλέψει πόσο σωματικό λίπος θα αποκτήσει ένα παιδί στην ηλικία των 14 ετών. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν το επίπεδο των αλλαγών στο γονίδιο PGC1a - ένα γονίδιο που ρυθμίζει την αποθήκευση του λίπους στο σώμα - που προκαλείται από μεθυλίωση. Η μεθυλίωση είναι ένας επιγενετικός μηχανισμός που επιτρέπει στα γονίδια να επηρεαστούν από την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.  

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα DNA από 300 παιδιά, τα οποία παρακολουθούσαν από τα πέντε τους έως την ηλικία των 14 ετών. Οι ερευνητές αξιολογούσαν τα παιδιά κάθε χρόνο για παράγοντες που σχετίζονται με το διαβήτη 2, όπως η σωματική άσκηση που έκαναν και η ποσότητα του λίπους που συσσωρευόταν στο σώμα τους. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι μια αύξηση 10% στα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA στα παιδιά ηλικίας 5 ετών, συνδέθηκε με έως και 12% περισσότερο σωματικό λίπος σε ηλικία 14 ετών. 

"Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν επιπλέον αποδείξεις ότι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος στην παιδική ηλικία δεν είναι μόνο λόγω του τρόπου ζωής, αλλά μπορεί να οφείλεται στα γονίδια μας", τόνισε ο Δρ.Γράχαμ Μπέρτζ και προσέθεσε ότι "αυτή η γνώση μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουν νέους τρόπους για την πρόληψη της παχυσαρκίας των παιδιών".