Προσθέτοντας μπαχαρικά στο φαγητό, μειώνεται η πρόσληψη αλατιού

Τα μπαχαρικά και τα βότανα βοηθούν στην μείωση πρόσληψης αλατιού , σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Το φαγητό χωρίς αλάτι μπορεί να είναι άγευστο , αλλά η γεύση μπορεί να προσαρμοστεί με την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών , όπως το τσίλι , το τζίντζερ , το λεμόνι ή ο χυμός λάιμ .

Σε μια νέα μελέτη από το Τμήμα Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια , 55 εθελοντές κατανάλωσαν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο για τέσσερις εβδομάδες . Ως γνωστόν το αλάτι είναι η κύρια πηγή νατρίου στα τρόφιμα. Στη δεύτερη φάση , οι μισοί από τους εθελοντές συμμετείχαν σε μια 20 - εβδομάδων συμπεριφορική παρέμβαση με στόχο τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε 1. 500 μγρ. την ημέρα , χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και βότανα , ενώ οι άλλοι μισοί ελάττωσαν μόνοι τους την πρόσληψη νατρίου.

Περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και σχεδόν το ένα πέμπτο είχαν διαβήτη και ήταν υπέρβαροι . Οι ερευνητές διαπίστωσαν στην πρώτη φάση , ότι η πρόσληψη νατρίου μειώθηκε από 3.450μγρ. την ημέρα σε 1.656 μγρ. την ημέρα .Στη δεύτερη φάση , η πρόσληψη νατρίου αυξήθηκε και στις δύο τις ομάδες. Αλλά εκείνοι που έλαβαν τη συμπεριφορική παρέμβαση κατανάλωναν κατά μέσο όρο 966 μγρ. ημερησίως νατρίου λιγότερα από η ομάδα που δεν έλαβε την παρέμβαση .

" Οι άνθρωποι που έλαβαν την συμπεριφορική παρέμβαση έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν τα βότανα και τα μπαχαρικά στις συνταγές , πώς να παρακολουθούν τη διατροφή τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια για να κάνουν διατροφικές αλλαγές , τι να επιλέξουν όταν τρώνε έξω και πώς να καταφέρουν να διατηρήσουν την πρόσληψη νατρίου μόνιμα σε χαμηλά επίπεδα" , ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Σέρυλ Άντερσον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέση κατανάλωση αλατιού είναι 8.6 γρ. ανά άτομο ανά ημέρα, η οποία είναι πολύ υψηλή και ο στόχος είναι να μειωθεί στα 6 γρ. ημερησίως.