Τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Ελλάδας και η ιστορία τους

Ξενοδοχεία που εκτός των υπηρεσιών τους μαγεύουν και με τo παρελθόν τους

Στεγασμένα σε ιστορικά κτήρια που χρονολογούνται από τον 18ο αι. –κάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία– τα ξενοδοχεία που ακολουθούν έχουν να σας εκμυστηρευτούν ιστορίες που σας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα, αριστοκρατικός αέρας και φινετσάτη αισθητική είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τους που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν.

Απολαύστε το!

Hotel Grande Bretagne, a Luxury Collection Hotel, Αθήνα

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία βρίσκεται στην ιδανικότερη τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας, δεσπόζοντας μεγαλοπρεπές και επιβλητικό στο ίδιο σημείο από το 1874.

Πραγματικό κόσμημα για την Πλατεία Συντάγματος, ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια της πόλης που ηλεκτροδοτήθηκαν, ενώ κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών αποτέλεσε το αρχηγείο του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου.

Το 8όροφο αυτό ιστορικό κτίριο αποπνέει πλούτο και φινέτσα από την πρώτη εντύπωση, ενώ έχει βραβευθεί επανειλημμένα από σημαντικές διεθνείς κοινότητες.

Με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, τα δωμάτια και οι σουίτες συνδυάζουν μοναδικά τη γοητευτική κομψότητα της παλιάς εποχής με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ οι σουίτες απολαμβάνουν επιπλέον προνόμια όπως εξατομικευμένη υπηρεσία μπάτλερ.

Μάθετε περισσότερα για το Hotel Grande Bretagne

Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες

Σημείο αναφοράς για τις Σπέτσες, το 5* Poseidonion Grand Hotel αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την Ντάπια. Στεγασμένο σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο του 1914, χαρακτηρίζεται για την πολυτέλεια που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Μεταφέροντας τον αριστοκρατικό αέρα μιας άλλης εποχής, παραδίδει μαθήματα φιλοξενίας όπως αρμόζει σε ένα πραγματικό οικοδεσπότη.

Διαθέτει 52 πολυτελή δωμάτια, στα οποία θα επαναπροσδιορίσετε τον ορισμό της φιλοξενίας. Συνδυάζοντας τις κλασικές γραμμές με τη minimal διάθεση είναι εξοπλισμένα με κομψά έπιπλα, προσεγμένης αισθητικής και προσφέρουν όλες τις ανέσεις που έχει ο ανάγκη ο σύγχρονος ταξιδιώτης.

Πληροφορίες
Ντάπια, Σπέτσες, τηλ. 22980 74553, www.poseidonion.com

Ιμαρέτ, Καβάλα

Πραγματικό κόσμημα για την πόλη της Καβάλας, το Ιμαρέτ στο λόφο της Παναγίας στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από το 1817-1821, όποτε και χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλή Πασά.

Απέκτησε την τελική του μορφή στα μέσα του 19ου αι. ενώ η αρχική του χρήση ήταν ως θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο φιλοξενούνταν εσωτερικοί μαθητές, ένα τζαμί καθώς και δύο μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία. Από το 2004 λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας, ανεβάζοντας τον πήχη στην ευρύτερη περιοχή αρκετά υψηλά.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα λιγοστά μνημεία παγκοσμίως η χρήση των οποίων άλλαξε σε ξενοδοχειακή, ενώ το 1954 χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως διατηρητέο μνημείο.

Οι εσωτερικοί του χώροι ξυπνούν μνήμες από "χίλιες και μία νύχτες" με τις τρεις εσωτερικές αυλές, τις θολοσκέπαστες στοές και τις επαναλαμβανόμενες καμάρες να συγκαταλέγονται στα πιο γοητευτικά του στοιχεία.

Πληροφορίες
Θ. Πουλίδου 30-32, Καβάλα, τηλ. 2510 620151, www.imaret.gr

Kyrimai Hotel, Γερολιμένας

Αρχοντικό, επιβλητικό και μεγαλοπρεπές το Kyrimai Hotel λίγο πριν το λιμανάκι του Γερολιμένα, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, θα ξυπνήσει σίγουρα τα πιο ρομαντικά σας συναισθήματα.

Στεγασμένο σε ένα πέτρινο κτήριο που χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1870 που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και συνάδει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, σας αγκαλιάζει με την απλόχερη φιλοξενία του η οποία πηγάζει από τον ιδιοκτήτη και τη φιλοσοφία του ότι το Kyrimai αποτελεί το σπίτι σας μακριά από το πραγματικό σας σπίτι!

Το ξενοδοχείο είναι γεμάτο με κειμήλια, αναμνηστικά, αρχεία και αντικείμενα των ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν σε αυτό μέσα στο πέρασμα του χρόνου, την ώρα που μια επίσκεψη σε αυτό μοιάζει να γυρίζει το χρόνο περίπου 140 χρόνια πίσω.

Ο χώρος υποδοχής του ξενοδοχείου έχει αντικαταστήσει την παλιά οιναποθήκη με την εντυπωσιακή καμάρα και το πολύ παλιό χρηματοκιβώτιο, ενώ ακριβώς δίπλα σε αυτόν βρίσκεται η παλιά ξυλαποθήκη όπου σήμερα στεγάζονται εκθέματα, αρχεία και τεκμήρια καθώς και εκατοντάδες βιβλία.

Σε country chic style, στους εσωτερικούς του χώρους κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις, τα λινά υφάσματα και τα έπιπλα μιας άλλης εποχής που κάνουν το προσωπικό σας καταφύγιο να «ξεχειλίζει» από θαλπωρή και ζεστασιά. Η μοναδική εμπειρία διαμονής που θα ζήσετε εδώ θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Πληροφορίες
Γερολιμένας, τηλ. 27330 54288, http://kyrimai.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com