To ιστορικό Ακταίον στην Κέρκυρα “σερβίρει” απίθανη θέα

Το κερκυραϊκό στέκι από φέτος ανανεώνει δυναμικά την κουζίνα του

Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Φωτογραφία: Βασίλης Δουκάκης  

Σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών που δεν χορταίνουν αυτή τη συγκλονιστική θέα στο Παλαιό Φρούριο με το μάτι να φτάνει μέχρι τη Γαρίτσα. Στέκι Κερκυραίων και μη που έρχονται εδώ για έναν πρωινό καφέ με το Βασίλη (ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού) ή ένα κρασί στο ηλιοβασίλεμα. Αγαπημένο σημείο όσων αναζητούν μέρη που τους κάνουν να αισθάνονται «οικογενειακά». 

Αυτά και άλλα τόσα είναι το Ακταίον στην Κέρκυρα, που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά του νησιού. Το συναντάμε στην Αγωνιστών Πολυτεχνείου, μπροστά από τη Σπιανάδα «καρφιτσωμένο» απέναντι από το Παλαιό Φρούριο. Το "ακταίος" στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει παραθαλάσσιος και από αυτό και μόνο μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση του ονειρικού σημείου που βρίσκεται και της θέας που προσφέρει.

 

Η ιστορία του χώρου μας πηγαίνει πίσω, πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όταν χρησιμοποιήθηκε ως ο θερινός κινηματογράφος της Πόλης που έφερε το όνομα "Ακταίον". Ο Βασίλης Σώζος σύμφωνα με πληροφορίες αρχείου μου λέει, πως στην τιμή του εισιτηρίου έπαιρνες και ένα σουβλάκι στο χέρι. Έως και το 1946 ο χώρος συνεχίζει να λειτουργεί ως σινεμά και μετέπειτα το 1948 μετατρέπεται σε θερινό εστιατόριο με την ονομασία  "Αύρα". Από αυτό το χρονικό σημείο κι έπειτα το "Ακταίον" δεν αλλάζει ποτέ όνομα και μέσα από διάφορες χρήσεις όπως καφενείο, εστιατόριο κ.α. ψυχαγωγεί τους επισκέπτες.

 

 

Φτάνοντας στο σήμερα, το all day long στέκι, υποδέχεται το κοινό του από νωρίς το πρωί για καφέ, χυμό και νόστιμες προτάσεις, ενώ από φέτος ανανεώνει την κουζίνα του με έναν προσεγμένο κατάλογο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές επιρροές ,δια χειρός Γκεσδούκη Γιώργου. Όλα τα πιάτα έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, ενώ κάποια από αυτά φέρνουν μνήμες παραδοσιακών πιάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαλάτα "Σαν Σπανακόπιτα" με φρέσκο σπανάκι, μαρούλι, φέτα, σπασμένο φύλλο κρούστρας και αρωματική βινεγκρέτ λεμονιού που θυμίζει την κλασική σπανακόπιτα και αποτελεί ένα από τα must try του καταλόγου. Στα όσα δοκιμάσαμε και μας άρεσαν πολύ συμπεριλαμβάνεται το τραχανότο με αποξηραμένα πορτσίνι, λιαστή ντομάτα και κρητική γραβιέρα,  καθώς και το roast beef με φρέσκο θυμάρι, ρίγανη, βινεγρκέτ λεμονιού και σαλάτα κινόα. 

 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com