Η ιστορία της πέτρινης πλάκας του Σατανά

Τι λέει ο τοπικός θρύλος που ζει μέχρι σήμερα μέσα από την προφορική παράδοση

Τι σχέση μπορεί να έχει με μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία η «Πέτρα του Διαβόλου»; Πρόκειται για μια πλάκα που βρίσκεται στην γερμανική πόλη Λίμπεκ. Η πλάκα έχει πάνω της κάποια σημάδια, τα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, είναι τα σημάδια που άφησαν τα νύχια του Σατανά επάνω της.

Η ιστορία της... καταραμένης πλάκας κρατά από το 13ο αιώνα μ.Χ.

Στα μέσα του αιώνα εκείνου ξεκίνησε η ανέγερση της εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας στο Λίμπεκ. Ενώ κτιζόταν η εκκλησία, ο Σατανά, σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε έξω από το εργοτάξιο και αμέσως κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο.

Οι οικοδόμοι φοβήθηκαν να του πουν την αλήθεια. Κι έτσι του είπαν ψέμματα ότι έχτιζαν ένα θαυμαστό κρασοπουλιό.

Ενθουσιάστηκε λοιπόν ο άρχων του Σκότους που κι άλλες ψυχές θα έρχονταν προς τα δικά του μέρη, κι αποφάσισε να βάλει ένα χεράκι στο χτίσιμο.

Μόνον όταν η ανέγερση της γοτθικού ρυθμού εκκλησίας πλησίαζε στο τέλος της, ο Σατανάς αντιλήφθηκε σε τι βοήθησε. Κατάλαβε ότι τον εξαπάτησαν κι άρπαξε μια τεράστια πέτρινη πλάκα να γκρεμίσει το ιερό οικοδόμημα. Ένας γρήγορος στη σκέψη εργάτης πρόλαβε να του υποσχεθεί ότι στην ίδια γειτονιά θα χτίσουν ένα κρασκοπουλιό. Ηρέμησε ο Εωσφόρος κι άφησε την πλάκα να πέσει χάμω, δίπλα στην εκκλησία.

Την τελευταία χρονιά του προηγούμενου αιώνα, ο Ρολφ Γκέρλερ τίμησε τον τοπικό θρύλο μ' ένα χάλκινο άγαλμα του Πρίγκιπα του Σκότους. Μοιάζει ευχαριστημένος με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Οι κάτοικοι του Λίμπεκ κράτησαν τον λόγο τους, έχτισαν απέναντι από την Marienkirche, την ταβέρνα Ράτσκελερ.

Οι επισκέπτες της πανέμορφης βορειογερμανικής πόλης ας ξέρουν ότι ανάλογα με την περίοδο του χρόνου, η εκκλησία κλείνει μεταξύ 4 και 6 το απόγευμα. Ακόμη κι αν είναι κλειστή, όμως, ο... Σκοτεινός Πρίγκηπας, απέξω, χαμογελάει στους περαστικούς.