Στη Γερμανία τρώνε περισσότερα κεμπάπ παρά λουκάνικα!

Τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι τουρίστες

Ποια πόλη έχει τα περισσότερα κεμπαπτζίδικα στον κόσμο; Όχι, μη βιαστείτε να σκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη ή κάποια άλλη πόλη στην Τουρκία! Η απάντηση είναι: το Βερολίνο!

Η γερμανική πρωτεύουσα έχει 40.000 μαγαζιά που πουλάνε κεμπάπ.

Και όχι τυχαία: τόσο οι Γερμανοί όσο και οι τουρίστες στη Γερμανία προτιμάνε να τρώνε κεμπάπ παρά τα κλασικά γερμανικά λουκάνικα τα Currywurst και τα Bratwurst!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BBC, στη Γερμανία καταναλώνονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2.000.000 κεμπάπ. Από τα κεμπατζίδικα του Βερολίνου και των άλλων πόλεων καταναλώνονται καθημερινά 400 τόνοι κρέατος! Ενώ ο τζίρος από το εμπόριο κεμπάπ αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους...

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το... γερμανικό κεμπάπ

Το κεμπάπ του... Βερολίνου αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πολιτισμική επιρροή της τουρκικής επί της γερμανικής κουλτούρας. Οι Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία έφεραν μαζί τους τη διατροφική τους αυτή συνήθεια, που δεν άργησε να κερδίσει τους ίδιους τους Γερμανούς.

Οι Kadir Nurman και Mehmet Aygun θα μπορούσαν... επάξια να θεωρηθούν ως οι πατέρες του γερμανικού κεμπάπ. Μετανάστες και οι δυο έφτασαν στη Γερμανία πριν από περίπου 50 χρόνια, όταν η δυτική (ακόμη τότε) Γερμανία αποζητούσε απεγνωσμένα ενίσχυση του εργατικού της δυναμικού.

Αποφάσισαν να ανοίξουν κεμπαπτζίδικα που θα πρόσφεραν την τουρκική λιχουδιά σε μορφή σάντουιτς (πίτα, λαχανικά και κρέας) την οποία οι εργάτες που δούλευαν στη Γερμανία θα μπορούσαν να καταναλώνουν στο χέρι, πριν, μετά ή στη διάρκεια του διαλείμματος στη δουλειά.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Ένωση των Παραγωγών Τουρκικού Ντονέρ στην Ευρώπη (ATDiD), αποδίδει τον τίτλο του “πρωτοπόρου” του κεμπάπ στη Γερμανία στον Nurman που άνοιξε το πρώτο του κεμπαπτζίδικο, απέναντι από το Bahnhof Zoo του δυτικού Βερολίνου το 1972.

Ο Aygun από την άλλη ισχυρίζεται ότι προηγήθηκε του Nurman αφού άνοιξε το δικό του μαγαζί το 1971.

Λίγη σημασία βέβαια έχουν αυτά σήμερα.

Γεγονός παραμένει πως οι δυο άνδρες έβαλαν τα θεμέλια για την διατροφική τρέλα που σαρώνει μέχρι σήμερα το Βερολίνο και τη Γερμανία και έχει υπερσκελίσει κατά πολύ το παραδοσιακό γερμανικό λουκάνικο (wurst).

Γιατί είναι τόσο διάσημο το κεμπάπ στη Γερμανία

Σύμφωνα με την ATDiD η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή: είναι πολύ νόστιμο, είναι πολύ εύκολο να το φας καθώς μπορείς ακόμη και να το φας περπατώντας στο δρόμο, είναι φθηνό (οι τιμές κυμαίνονται από 4 έως 14 ευρώ, αναλόγως τι θα επιλέξεις), οι μερίδες είναι μεγάλες, χορταστικές, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία επιλογών τόσο στα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, μοσχάρι) όσο και στα ψωμιά και τις σάλτσες – σαλάτες που το συνοδεύουν.

Ενώ για τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία (που είναι πάρα πολλοί) το κεμπάπ αποτελεί το απόλυτο success story, κάτι σαν το αμερικανικό όνειρο αλά Τουρκικά!