Ελληνικό μνημείο ανάμεσα στα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως

Το Business Insider αναδεικνύει τις πιο όμορφες δημιουργίες αρχιτεκτόνων ανά τον κόσμο

Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το αμερικανικό Business Insider ανάμεσα σε κορυφαίους αρχιτέκτονες, αναδείχθηκαν 22 από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά κτήρια ανά τον κόσμο. Στην κορυφή αυτής της λίστας, μάλιστα, σκαρφάλωσε ένα ελληνικό κτήριο, το οποίο μετρά αρκετούς αιώνες ζωής, αφήνοντας πίσω του σύγχρονες και υπερντιζαϊνάτες κατασκευές των τελευταίων χρόνων.

Το Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer

Στη δεύτερη θέση συναντάται το κτήριο όπου φιλοξενείται το Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας στην Μπραζίλια. Σε σχέδια του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, το σχήμα του θυμίζει πολύ εκείνο αεροπλάνου ενώ η αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει την επιρροή του Charles-Edouard Jeanneret, γνωστού τοις πάσι ως Le Corbusier, πρωτοπόρου εκπροσώπου της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Τα σχέδια του Μουσείου Τέχνης στο Σάο Πάολο χρονολογούνται το 1968

Ακολουθεί το Μουσείο Τέχνης στο Σάο Πάολο, επίσης στη Βραζιλία. Σχεδιασμένο το 1968 από την αρχιτέκτονα Lina Bo Bardi είναι κατασκευασμένο κυρίως από μπετό και γυαλί, ενώ το βασικό μέρος του φαίνεται να αιωρείται στον αέρα, συνδεόμενο μόνο στα άκρα του από δύο κολώνες.

Στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνο σήμερα φιλοξενείται το Palace Museum

Η Απαγορευμένη Πόλη στην καρδιά του Πεκίνο, γνωστή και ως Αυτοκρατορική Πόλη ή Ανάκτορο των Αυτοκρατόρων της Κίνας, συναντάται στην τρίτη θέση. Η κατασκευή του κτηρίου διήρκησε από το 1406-1420, αποτελείτο από 980 κτήρια, ενώ δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει την κατοικία των αυτοκρατόρων της Κίνας. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως η μεγαλύτερη διατηρημένη αρχαία ξύλινη κατασκευή στον κόσμο. Σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Palace Museum, ένα από τα πιο δημοφιλή από άποψη επισκεψιμότητας μουσεία παγκοσμίως.

Ο Ισπανός Santiago Calatrava υπογράφει το κτήριο Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Φλόριντα

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με ένα δημιούργημα του φημισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Ο λόγος για το κτήριο Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Φλόριντα, στο Lakeland, το οποίο φέρει τις χαρακτηριστικές γραμμές και το στυλ που διακρίνουν τα περισσότερα έργα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα. Φουτουριστικό και άκρως εντυπωσιακό, το εξωτερικό τμήμα του έχει δημιουργηθεί κυρίως από αλουμίνιο, σκυρόδεμα και γυαλί, ενώ το εσωτερικό του από δάπεδα και κολώνες σκυροδέματος, γυαλί και ατσάλι.

Μάθετε ποιο είναι το ελληνικό κτήριο που φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας του Business Insider στο www.greekguide.com