Βρώμικο (πολύ) πραξικόπημα στους δρόμους της Ισπανίας

Τι είναι οι Els Enfarinats και τι... ζητούν;

Το απόλυτο χάος στους δρόμους της πόλης Ίμπι στην Ισπανία! Γιατί στην πόλη γίνεται πραξικόπημα από τους Els Enfarinats... Επετειακά, κάθε 28 Δεκεμβρίου! Με αυτό τον παράδοξο τρόπο, οι Ισπανοί γιορτάζουν την Σφαγή των Νηπίων από το Βασιλιά Ηρώδη.

Τι είναι όμως οι Els Enfarinats και τι... ζητούν;

Οι Els Enfarinats λοιπόν είναι μια ομάδα "στασιαστών": παντρεμένοι άνδρες που βγαίνουν στους δρόμους της πόλης Ίμπι της Βαλένθια και πετώντας αυγά, αλεύρι και υγρό από πυροσβεστήρες (;) προσπαθούν να θέσουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους. Πρόκειται για ένα ολόκληρο τελετουργικό με "εκλογές", ανάδειξη του επόμενου "ηγέτη", τρελό αυγο-αλευροπόλεμο και παραδοσιακό χορό.

Υπό το σύνθημα "Νέο Δίκαιο", οι Enfarinats επιβάλλουν μια σειρά (γελοίων) νόμων στην πόλη. Όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτούς, τους επιβάλλονται ποινές, όπως ρίψη αυγών κλπ. Οι "αντιφρονούντες" απαντούν με αλεύρι και πυροσβεστήρες.

Όποιοι χάσουν καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, κάθε χρόνο, δίδονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η παράδοση των Els Enfarinats ξεκίνησε στα μέσα του 1800 στην ισπανική πόλη (περίπου το 1860) και αναβιώνει μέχρι σήμερα. Το φεστιβάλ σταμάτησε μόνον όταν οι πραγματικές μάχες του ισπανικού εμφυλίου (1936 - 1939) ρήμαξαν τους δρόμους της πόλης ενώ και ο δικτάτορας Φράνκο το είχε απαγορεύσει. Ξεκίνησε και πάλι το 1981, 6 χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο κι έκτοτε διοργανώνεται ανελλιπώς.

Το περίεργο αυτό φεστιβάλ είναι σημαντική τουριστική ατραξιόν και συγκεντρώνει πλήθος τουριστών στην ισπανική πόλη, που την επισκέπτονται για να συμμετάσχουν στον πόλεμο του αυγού και του αλευριού.

Για πολλές μέρες βέβαια μετά... καθαρίζουν (μαλλιά, ρούχα, δρόμους κλπ).