Η χώρα που μισεί την αργοπορία: Όλα εκεί πρέπει να είναι στην ώρα τους!

Με το να εμφανιστείς στην ώρα σου, ένας Ελβετός θα σου πει "εκτιμώ τον χρόνο σου, και κατ'επέκταση, εκτιμώ εσένα"

Αν και αρκετές χώρες αδικούνται από τα στερεότυπα, στη περίπτωση της Ελβετίας έχουν πετύχει διάνα. Το πρότυπο της οικονομικής ευημερίας, είναι αρκετά αυστηρό όσον αφορά την ακρίβεια στην ώρα. Για την ακρίβεια, σχολαστικά αυστηρό. Και καθαρό επίσης. 

Για τους Ελβετούς, λέει ο Eric Weiner του BBC, η συνέπεια δεν είναι απλώς άλλη μια ευγένεια, ένας τρόπος για να δείξεις λεπτότητα. Αντλούν γνήσια χαρά από το γεγονός ότι η ζωή εξελίσσεται στην ώρα της και με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο. "Στην αρχή το απολαμβάνω, ειδικά όταν προηγουμένως έχω επισκεφτεί την Ιταλία ή τη Γαλλία. Αν κάποιος σου λέει ότι έχετε ραντεβού στις 2 π.μ., θα φτάσει στις 2 ακριβώς όχι στις 2:05 ή στις 1:55... Μου αρέσει αυτό, αλλά για λίγο...", λέει ο δημοσιογράφος. "Αυτή η ακραία ακρίβεια μου ακούγεται όπως η τσιγκουνιά αλλά στην τελική εκτιμώ αυτή τη μανία για αυτό ακριβώς που είναι: μια έκφραση σεβασμού προς τους άλλους. Ένας άνθρωπος που είναι συνεπής, είναι συνετός. Με το να εμφανιστείς στην ώρα σου, ένας Ελβετός θα soy πει 'εκτιμώ τον χρόνο σου, και κατ'επέκταση, εκτιμώ εσένα'".

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελβετοί είναι άξιοι ωρολογοποιοί. Αλλά εκτός από το γεγονός ότι τα πάντα σε αυτόν τον τρόπο κινούνται με ακρίβεια, από τα τρένα μέχρι το οτιδήποτε, έχουν και... καθαρές τουαλέτες. "Έχεις δει τις δημόσιες τουαλέτες;" ρώτησε ένας Ελβετός τον δημοσιογράφο. Πράγματι οι ελβετικές τουαλέτες είναι κάτι παραπάνω από καθαρές, όπως άλλωστε είναι τα πάντα εδώ. Πώς μπορείς να εξηγήσεις την ακρίβεια και την καθαριότητά τους; Ουδείς γνωρίζει με σιγουριά. Αλλά σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία, όλη αυτή η λατρεία για την ακρίβεια έχει ρίζες κάπου πίσω, πολύ πίσω, στο χρόνο. Πηγάζει από το ορεινό, ανάγλυφο έδαφός τους: "Ή θα καλλιεργήσεις στην ώρα του και η συγκομιδή θα γίνει άμεσα ή θα πεινάσεις".

Όπως όμως γίνεται σχεδόν σε όλα στη ζωή, τίποτα δεν έρχεται χωρίς ένα αλλά, ένα "ναι μεν...". Οι καφετέριες στις ελβετικές πόλεις, είναι ασφυκτικά γεμάτες στις 16:00 κάθε μέρα γιατί το διάλειμμα από τη δουλειά είναι ακριβώς στις 16:00. Στα διαμερίσματα, οι ένοικοι πρέπει να ακολουθούν με ακρίβεια το πρόγραμμα για τη χρήση του πλυντηρίου στο πλυσταριό. 

Η extreme ακρίβεια, δημιουργεί επιπλέον και υψηλές προσδοκίες που σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται με απογοήτευση. "Στις σπάνιες περιπτώσεις που τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα περιμένουν, οι Ελβετοί ταράζονται και θυμώνουν...".