Βόλτα στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Παρεξηγημένη από πολλούς, η πόλη της δυτικής Αττικής σήμερα καλείται να δώσει το λαμπρό παράδειγμα

Αφήνοντας πίσω της την Καλαμάτα και τη Ρόδο, την 11η Νοεμβρίου η Ελευσίνα ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας.

Παρεξηγημένη από πολλούς, η πόλη της δυτικής Αττικής σήμερα καλείται να δώσει το λαμπρό παράδειγμα και αντιμετωπίζοντας δημιουργικά το μέλλον να κάνει κι άλλες πόλεις να ακολουθήσουν τα βήματά της από εδώ και στο εξής, βάζοντας υψηλούς στόχους και ιδανικά.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν τη σημαντική διάκριση επισκεπτόμαστε την Ελευσίνα και ανακαλύπτουμε τι ήταν αυτό που έκανε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αναδείξει στην πρώτη θέση.

shutterstock_142548031_edited

Η Ελευσίνα, λοιπόν, συναντάται μόλις 20 χλμ. μακριά από την Αθήνα και προσεγγίζεται οδικώς σε μια ιδιαίτερα άνετη διαδρομή (ιδίως μέσω Αττικής Οδού). Η πόλη είναι γνωστή παγκοσμίως για την πολιτισμική και ιστορική της κληρονομιά, μιας και το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Εδώ, μάλιστα από τη Μυκηναϊκή Εποχή ως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα (Ελευσίνια Μυστήρια).

Εισερχόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο, θα αντικρίσετε τη Ρωμαϊκή Αυλή, στην οποία υπάρχουν ο ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος, η Εσχάρα, η Ρωμαϊκή Κρήνη και οι δύο Θριαμβικές Αψίδες. Στη συνέχεια θα δείτε το Ιερό της Δήμητρας από τα Μεγάλα Προπύλαια, δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορον Φρέαρ. Τέλος την προσοχή σας θα τραβήξουν τα Μικρά Προπύλαια και το Τελεστήριο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας για να θαυμάσετε από κοντά μνημεία που προέρχονται κυρίως από την αρχαιοελληνική και τη ρωμαΐκή περίοδο και έχουν ως βασικό τους θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης. (Είσοδος: 3 ευρώ/ ενιαίο εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο & το μουσείο, ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή: 08.00-15.00, τηλ. 210 5446019).

shutterstock_141984130_edited

Ταυτόχρονα, ανακαλύψτε τη σύγχρονη πλευρά της πόλης με τα προσεγμένα cafe bars και τα εστιατόρια να σας προσφέρουν μια όμορφη απόδραση, τα οποία θα βρείτε συγκεντρωμένα κυρίως στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου και σε κάθετους σε αυτόν δρόμους, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στην πόλη, προτιμήστε το 4* Elefsina Hotel (Δήμητρος 55 & Ρήγα Φεραίου, τηλ. 210 5589700, www.elefsinahotel.gr), που φημίζεται για τη value for money φιλοσοφία και τις μοναδικές υπηρεσίες του.

Ξεχωρίζουμε έξι στάσεις που αξίζει να κάνετε στην Ελευσίνα για φαγητό και διασκέδαση:

Το Ρακούν

rakoun_1_edited

Στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου και με θέα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας Το Ρακούν είναι ένα παρεΐστικο τσιπουράδικο (με όλη την σημασία της λέξης) με value for money φιλοσοφία που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε. Στα πιάτα που κάνουν πάταγο το κοτόπουλο με θυμάρι, η χοιρινή τηγανιά, οι μπουκίτσες φέτας με σουσάμι και μέλι και οι χειροποίητες πίτες. Στον κατάλογο θα βρείτε χύμα τσίπουρο και κρασί, ρακή και ούζο από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Αν παραγγείλετε σκέτο τσίπουρο θα σας το σερβίρουν με διάφορα μεζεδάκια.

Πληροφορίες
Νικολαΐδου 66, τηλ. 210 5547910
Fb page: ΡΑΚΟΥΝ

Αποσπερίτης

aposperitis_edited

Παραδοσιακό μεζεδοπωλείο στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου με φιλόξενο περιβάλλον και ελληνικές γεύσεις, βασισμένες σε αρκετές σπιτικές συνταγές, με κάποιες από αυτές να χαρακτηρίζονται και για τις μοντέρνες πινελιές τους. Χοιρινό κότσι στο φούρνο, γεμιστό λουκάνικο, κριτσίνια κοτόπουλο με σος Jack Daniels, παστουρμαδόπιτα, μανιτάρια γεμιστά στις επιλογές που συγκαταλέγονται στις αγαπημένες του κοινού. Λογικές τιμές και φιλική εξυπηρέτηση. Στα συν και η θέα.

Πληροφορίες
Νικολαΐδου 54, τηλ. 210 5545577