Και εγένετο… Βαβέλ: Οι πιο multilingual πόλεις του κόσμου

Αν σας ρωτούσε κανείς να του πείτε μια σύγχρονη... Βαβέλ, μια multilingual πόλη του κόσμου, όπου μιλιούνται πάρα πολλές γλώσσες, μάλλον θα σκεφτόσασταν κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη όπως το Λονδίνο ή στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον ως προς το Λονδίνο, θα κάνατε λάθος, ενώ και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται και τόσο ψηλά όσο θα περίμενε κανείς.

Σύμφωνα με μια συγκριτική μελέτη που δημοσίευσε το Ethnologue, οι πιο multilingual πόλεις του κόσμου βρίσκονται Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, την Ινδία και (μετά) τις ΗΠΑ όπου μιλιούνται περισσότερες από 300 μοναδικές γλώσσες και διάλεκτοι εντός των συνόρων της κάθε χώρας.

Port Moresby, Παπούα Νέα Γουινέα

Έχει το μεγαλύτερο αριθμό ομιλούμεων γλωσσών από κάθε άλλη χώρα του κόσμου (πάνω από 800) και το μεγαλύτερο δείκτη γλωσσικού diversity. Αν κανείς επιλέξει τυχαία δυο κατοίκους της Παπούα είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικές μητρικές γλώσσες, παρά κοινή!

Τζακάρτα, Ινδονησία

Στην πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων ακούγονται περίπου 700 γλώσσες και διάλεκτοι. Αν κανείς μεταβεί και στα 17.000 νησιά του ινδονησιακού αρχιπελάγους, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο...

Λάγος, Νιγηρία

Περισσότερες από 500 εθνοτικές ομάδες ζουν στη Νιγηρία και κάθε μια έχει τη δική της γλώσσα. Αν και κάποιες μιλιούνται μόνον στην επαρχία, εκατοντάδες χρησιμοποιούνται και από τους κατοίκους της πρωτεύουσας Λάγος.

Δελχί, Ινδία

Περισσότερες από 400 γλώσσες μιλιούνται σε όλη την Ινδία. Στην πρωτεύουσα, Δελχί μπορεί κανείς να ακούσει ένα... ηχομωσαϊκό Αγγλικών, Χίντι, Ουρντού και Πουντζάμπι!

Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ μιλιούνται 300 γλώσσες με τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Κινέζικα (!) να είναι οι πιο κοινές από αυτές. Η πιο multilingual πόλη είναι το Λος Άντζελες με κατοίκους που ομιλούν τα αμερικάνικα, τα ισπανικά, κινέζικα, κορεάτικα και ταγκαλόγκ!