Η χαμένη αρχαία πόλη της αυτοκρατορίας των Μαύρων Φαραώ

Η χαμένη πόλη Meroë του Σουδάν, με τις πολύ καλά διατηρημένες πυραμίδες της είναι εξίσου εντυπωσιακή, όσο οι πιο… διάσημες «ομόλογές» της στην Αίγυπτο. Ωστόσο, αντίθετα με τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, αυτές που υπάρχουν στο Σουδάν είναι εγκαταλελειμμένες και παρατημένες στην… «έρημη» τύχη τους.

Οι πυραμίδες της Meroë βρίσκονται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Χαρτούμ, και παρότι έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σπάνια υποδέχονται επισκέπτες και τουρίστες από ξένες χώρες.

Η περιοχή είναι γνωστή ως «το νησί της Meroë», επειδή κάποτε έρεε εκεί ένας ποταμός. Εκεί είχαν την κύρια κατοικία τους οι ηγεμόνες του βασιλείου των Κους –από τους πρώτους πολιτισμούς στην περιοχή του Νείλου- γνωστοί ως οι Μαύροι Φαραώ.

Οι πυραμίδες έχουν ύψος από έξι έως 30 μέτρα. Χτίστηκαν ανάμεσα στο 720 και 300 π.Χ. ενώ οι είσοδοί τους «κοιτάζουν» συνήθως προς τα ανατολικά, «χαιρετώντας» την ανατολή του Ηλίου.

«Η Αίγυπτος δεν έχει το μονοπώλιο στις πυραμίδες» σχολίασε ο φωτογράφος Eric Lafforgue στη MailOnline, ο οποίος ταξιδεύει ανά τον κόσμο, καταγράφοντας τις διαφορετικές φυλές του πλανήτη.

«Στο Σουδάν υπάρχουν πολλές και συχνά ανακαλύπτονται καινούριες. Οι όμορφες και εντυπωσιακές πυραμίδες σχηματίζουν τη Νεκρόπολη της Meroë» είπε ακόμη ο ίδιος.