Εντυπωσιακά έργα τέχνης σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο

Αποτελούν μερικά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στον κόσμο, αφού καθημερινά κατακλύζονται από εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες. 

Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου είναι στην πραγματικότητα, μικρές ή και μεγάλες πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, διασκέδασης, αλλά και τέχνης.

Ο Telegraph συγκέντρωσε και μας παρουσιάζει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης, που στολίζουν αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Αεροδρόμιο Heathrow, Terminal 2, Λονδίνο

Ανοίγοντας και επίσημα τις πύλες του για το κοινό αυτόν τον μήνα, το Terminal 2 στο αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο κοσμείται από το τεράστιο γλυπτό του Richard Wilson, με τίτλο "Slipstream".  Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο γλυπτικής, που εκτίθεται δημόσια, στην Ευρώπη, εντυπωσιάζοντας το κοινό και τους επισκέπτες της χώρας. 

Διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι, Φλόριντα, Η.Π.Α.

Διαθέτοντας παλιές εγκαταστάσεις και αισθητική, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι, δεν κερδίζει τις εντυπώσεις. Παρόλα αυτά διαθέτει κάποια έργα τέχνης, που βελτιώνουν κατά πολύ την εικόνα του. Τις ηλιόλουστες μέρες το έργο "Harmonic Convergence" (αρμονική σύγκληση) του Christopher Janney μοιάζει ακόμα πιο εντυπωσιακό. 

Διεθνές Αεροδρόμιο Dallas/Fort Worth, Ντάλας, Η.Π.Α. 

Στο Terminal D, ο δημιουργός Dennis Oppenheim εκθέτει το έργο του "Crystal Mountain" (βουνό από κρυστάλλους), ένα γλυπτό από αλουμίνιο, ύψους 13 μέτρων, εμπνευσμένο από τις μορφές των κρυστάλλων. 

Αεροδρόμιο του Όσλο, Νορβηγία 

Το ογκώδες, χάλκινο "Utkast" του Kare Groven είναι ένα από τα πολλά γλυπτά που δεσπόζουν στο αεροδρόμιο του Όσλο.

Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη

Στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, το έργο "Kinetic Rain", είναι ένα γλυπτό που κινείται και αποτελείται από 608 καλυμμένα με αλουμίνιο σταγονίδια χαλκού. Κάθε δεκαπέντε λεπτά, αλλάζει μορφή, δημιουργώντας αφηρημένες τρισδιάστατες μορφές. 

Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad, Ντόχα, Κατάρ 

Το διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα, που άνοιξε πρόσφατα για το κοινό, αναμένεται να φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια, πολυάριθμα έργα τέχνης. Ένα από τα πρώτα κομμάτια που φιλοξενεί είναι αυτό το τεράστιο αρκουδάκι γλυπτό του Urs Fischer.

Αεροδρόμιο Heathrow, Terminal 5, Λονδίνο

Αυτό το έργο τέχνης, έχει ονομαστεί για προφανείς λόγους "Cloud" (σύννεφο) και αποτελείται από χιλιάδες μηχανικά κινούμενες κουκίδες, που εναλλάσσονται μεταξύ του μαύρου και του ασημί. Το έργο κινείται συνεχώς, αλλάζοντας τη μορφή του. 

Αεροδρόμιο Sacramento, Καλλιφόρνια, Η.Π.Α. 

Το έργο "Leap" της Lawrence Argent απεικονίζει ένα γιγαντιαίο, κόκκινο κουνέλι, μήκους 17 μέτρων, κατασκευασμένο από αλουμίνιο και χάλυβα.

Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο, Η.Π.Α. 

Το "Ταξίδι" είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης του Jim Campbell, που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο, μέχρι σήμερα. Εκτείνεται σε 213 μέτρα και αποτελείται από 38.000 φώτα LED, που λαμπυρίζουν σχηματίζοντας εικόνες ανθρώπων και πουλιών.

Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, Η.Π.Α. 

Ένα δημιούργημα της Janet Echelman, το "Every Beating Second" βρίσκεται στο Terminal 2 του Διεθνούς Αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο.

Διεθνές Αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγο, Ιλινόις, Η.Π.Α.

 

Εγκατεστημένο το 1987, το έργο "The Sky's the Limit" (Ο ουρανός είναι το όριο) είναι ένα γλυπτό, μήκους ενός μιλίου, με φώτα που κινούνται και έχει τοποθετηθεί στον διάδρομο που συνδέει δυο Terminal.