Λόγω ασέβειας απαγορεύτηκε η αναρρίχηση στο διασημότερο μονόλιθο της Αυστραλίας

Λόγω ασέβειας απαγορεύτηκε η αναρρίχηση στο διασημότερο μονόλιθο της Αυστραλίας

Αποτελεί ιερό τόπο για τους Αβορίγινες, οι οποίοι λένε ότι ο βράχος «δεν είναι Disneyland»

Θα απαγορευτεί σε τουρίστες η αναρρίχηση του Uluru, γνωστό ως Ayers Rock, από το 2019 μετά την παρέμβαση των Αβορίγινων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο ιερός τους χώρος στην κεντρική Αυστραλία δεν είναι «δεν Disneyland».

Η διοίκηση του εθνικού πάρκου Uluru-Kata Tjuta ψήφισε ομόφωνα να τερματιστεί η αναρρίχηση στον βράχο, λόγω ευαίσθητων ζητημάτων για τους αυτόχθονες, από την ανάρμοστη συμπεριφορά επισκεπτών κατά την είσοδό τους στην κορυφή, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού το 2010 όπου μια 25χρονη Γαλλίδα χορεύτρια βιντεοσκόπησε το στριπτίζ της στον ιερό βράχο.

Ανακοινώνοντας την απαγόρευση, ο Sammy Wilson, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε: «Μετά από πολλή συζήτηση, έχουμε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα.»

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέρος, ούτε παιδική χαρά ούτε θεματικό πάρκο σαν την Disneyland είναι», είπε.

«Εάν ταξιδέψω σε μια άλλη χώρα και υπάρχει ένας ιερός τόπος, ένα σημείο στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση, δεν μπαίνω εκεί ούτε ανεβαίνω, το σέβομαι».

Και πρόσθεσε: «Το κλείσιμο της εισόδου δεν είναι κάτι κακό, αλλά μια αιτία για να το γιορτάσουμε, λόγω της πολιτισμικής σημασίας του.»

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μπροστά από τον μονόλιθο Uluru τον Απρίλιο του 2014

Ο γιγάντιος κόκκινος μονόλιθος στη Βόρεια Επικράτεια, ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, και παραδόθηκε στους παραδοσιακούς «ιδιοκτήτες» του το 1985.

Η απαγόρευση θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου του 2019, ανήμερα της 34ης επετείου αυτής της παράδοσης.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Αυστραλίας στηρίζει την απόφαση αυτή, εξηγώντας πως η πρόσβαση θα παραμείνει ανοιχτή σε μεγάλο μέρος του σημείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 250.000 άνθρωποι επισκέπτονται τον μονόλιθο Uluru κάθε χρόνο.