Δρακόντεια μέτρα στον ντοματοπόλεμο για να μην κοκκινίσει από… αίμα

Δρακόντεια μέτρα στον ντοματοπόλεμο για να μην κοκκινίσει από… αίμα

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία η παραδοσιακή ισπανική φιέστα, μετά τα τρομοκρατικά της Βαρκελώνης

Με το φόβο το κόκκινο να είναι από... αίμα, στη σκιά του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, η παραδοσιακή φιέστα του ντοματοπόλεμου της Ισπανίας, στην ανατολική περιοχή του Μπουνιόλ, έγινε φέτος υπό δρακόντεια αστυνομική παρουσία.

Περισσότεροι από 740 αστυνομικοί, διασώστες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αναπτύχθηκαν στην περιοχή, προκειμένου ο παραδοσιακός ντοματοπόλεμος να μην γίνει στόχος επίδοξων τρομοκρατών.

Η Τοματίνα είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή στην Ισπανία και τουριστική ατραξιόν για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Υπό το φόβο νέων επιθέσεων, περιπολικά είχαν αποκλείσει τις εισόδους των στενών δρόμων, εμποδίζοντας κάθε αυτοκίνητο να περάσει και να φτάσει στο πλήθος που επί μία ώρα σφυροκοπούσε τους αντιπάλους με ντομάτες.

Η Τοματίνα, που διεκδικεί τον τίτλο της «μεγαλύτερης μάχης με τρόφιμα στον κόσμο» έκλεισε φέτος τα 72 της χρόνια. Οι «μαχητές», ντυμένοι στη μεγάλη πλειονότητά τους με ένα απλό μαγιό και με γυαλιά κολύμβησης, γλέντησαν μέχρι που καλύφθηκαν στο τέλος από ένα παχύ στρώμα κόκκινου πολτού.

Φορτηγά παρέδωσαν περίπου 160 τόνους... πυρομαχικών στην πόλη.

Η γιορτή προσελκύει στην κοινότητα των 10.000 κατοίκων χιλιάδες τουρίστες απ' όλον τον κόσμο, κυρίως Βρετανούς, Ιάπωνες και Αμερικανούς.

Η συμμετοχή στον πόλεμο ωστόσο δεν είναι δωρεάν: οι τουρίστες πληρώνουν τουλάχιστον 10 ευρώ.

Η πρώτη Τοματίνα έγινε το 1945 κατά λάθος: ένας καυγάς μεταξύ των κατοίκων κατά τη διάρκεια της γιορτής του χωριού εξελίχθηκε σε ντοματοπόλεμο στον πάγκο ενός μανάβη. Η επιτυχία της γιορτής έχει εμπνεύσει παρόμοιες εκδηλώσεις στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες.