Μαίναλο, η επί του όρους συνάντηση θεών και ανθρώπων

Μαίναλο, η επί του όρους συνάντηση θεών και ανθρώπων

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία φύσης, χιονοδρομικό κέντρο και καταλύματα για όλα τα γούστα

Στο κέντρο της Πελοποννήσου, από το υψίπεδο της Τρίπολης, μέχρι το φαράγγι του Λούσιου και από την λίμνη του Λάδωνα μέχρι την Μεγαλόπολη, εκτείνεται το όρος Μαίναλο. Με κορυφή την Οστρακίνα, στα 1980 μέτρα, το Μαίναλο καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας.

Το Μαίναλο αποκαλείται συχνά και βουνό των θαυμάτων. Εδώ, ο μύθος, η ιστορία και ο σύγχρονος κόσμος συναντιούνται και συνομιλούν, με φόντο μια ανεπανάληπτης ομορφιάς φύση.

Στο Μαίναλο έχουν περπατήσει θεοί και ήρωες: Οι ιερείς του Διός και οι ακόλουθοι του Πάνα, οι αυστηρές παρθένες που συντρόφευαν την Αφροδίτη, οι αφοσιωμένες στον Διόνυσο Μαινάδες και οι ευλαβείς μοναχοί της ορθοδοξίας, όλοι έχουν αφήσει το χνάρι τους…

Το οικοσύστημα του Μαινάλου εντάχθηκε στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξης Natura 2000.

Από το όρος πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος, κοντά στο χωριό Καρκαλού (με ένα περίφημο φαράγγι) και ο Ελισσώνας, ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα.

Το Μαίναλο προσφέρει σειρά επιλογών στους επισκέπτες του: από περιπάτους ανάμεσα στα έλατα και τις πηγές του, βόλτες στους πετρόκτιστους οικισμούς με τα αρχοντικά και τις εκκλησίες τους, πληθώρα αρχαιολογικών χώρων (Αρχαία Γόρτυνα και Αρχαία Λυκόσουρα) και ιστορικών μνημείων.

Εδώ βρίσκονται και τα παραδοσιακά χωριά της Δημητσάνας και της Βυτίνας.

Στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού, κοντά στο χωριό Κάψια, βρίσκεται και το εντυπωσιακό ομώνυμο σπήλαιο, που κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης προσφέρεται πληθώρα εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως ski, snowboard, rafting, kayak, mountainbike, trekking, πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4, κυνήγι κ.ά..

Το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, είναι ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο που το χειμώνα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Διαθέτει τέσσερις αναβατήρες, οκτώ πίστες, σύγχρονο χιονοδρομικό καταφύγιο και ξενώνα. Απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 162 χλμ. από την Αθήνα.