Το πραγματικό και ανατριχιαστικό μέρος που εμπνέει τα γραφικά των video games

Το πραγματικό και ανατριχιαστικό μέρος που εμπνέει τα γραφικά των video games

Στο εγκαταλελειμμένο παρατηρητήριο του Ψυχρού Πολέμου, το Teufelsberg

Ο Γερμανός σταρ του BMX (ποδήλατο για όσους δεν το κατέχουν), Bruno Hoffman, ποζάρει μπροστά στο φακό, σε ένα σκηνικό που φέρνει ανατριχίλα (αν μη τι άλλο). Οι εικόνες δείχνουν κάτι αλλόκοσμο και σχεδόν εξωπραγματικό, είναι όμως ένα απολύτως πραγματικό και υπαρκτό μέρος, που ακούει στο όνομα «Teufelsberg» αλλιώς γνωστό και ως «Βουνό του Διαβόλου».

Το Teufelsberg (Τοϊφελσμπέργκ) είναι ένα εγκαταλελειμμένο, ιστορικό απολίθωμα: ένα παλιό παρατηρητήριο του Ψυχρού Πολέμου, στο δυτικό Βερολίνο.

Στο μέρος – και όχι τυχαία- έρχονται συχνά οι γραφίστες που φτιάχνουν τα «σκηνικά» κάποιων από τα πιο γνωστά video games του κόσμου. Το σκοτεινό αυτό τοπίο αποτελεί και πόλο έλξης πολλών καλλιτεχνών γκράφιτι, από όλο τον κόσμο και διοργανώνουν εδώ εκθέσεις.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, την «ένδοξη» εποχή των κατασκόπων, οι Αμερικανοί έφτιαξαν στο ομιχλώδες δάσος του Teufelsberg ένα παρατηρητήριο. Το μέρος βρισκόταν στην επικράτεια του τότε δυτικού Βερολίνου.

Ο λόφος του Teufelsberg είναι ανθρώπινη κατασκευή. Έχει ύψος περίπου 80 μέτρων και βρίσκεται μέσα στο δάσος του Grunewald. Πήρε το όνομά του από την παρακείμενη λίμνη Teufelssee, που θα πει «Η Λίμνη Του Διαβόλου». Ο τεχνητός λόφος είναι κατασκευασμένος από συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν στο Βερολίνο κατά τις εχθροπραξίες του Β’ Παγκοσμίου, πάνω από μια στρατιωτική τεχνική σχολή των Ναζί.

Το Teufelsberg έχει αποτελέσει σκηνικό και για πολλές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα.