Το αληθινό Rick’s Café στην Καζαμπλάνκα

Το αληθινό Rick’s Café στην Καζαμπλάνκα

Ναι, βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα αλλά, όχι, δεν χρονολογείται από το 1943.

Με όνομα εμπνευσμένο από την κλασσική οσκαρική ταινία, το Rick's Café, ναι, βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο αλλά, όχι, δεν χρονολογείται από το 1943.

Το μαγαζί  όπου ο Χάμφρει Μπόγκαρντ, ως Ρικ, βοηθά την αγαπημένη του  Ίνγκριντ Μπέργκμαν , ως  Ίλσα Λουντ, να ξεφύγει από τους Γερμανούς μαζί με τον σύζυγό της ( Πολ Χένριντ ως ο Τσέχος αρχηγός της Αντίστασης, Βίκτορ Λάζλο) ήταν μόνο ένα σκηνικό.

Το πραγματικό Rick’s Café άνοιξε στην Καζαμπλάνκα μόλις πριν από 13 χρόνια, το 2004. Η ιδέα άνηκε στην Κάθι Κρίγκερ, μία πρώην Αμερικανίδα διπλωμάτη στο Μαρόκο. Μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, η Κρίγκερ αρνήθηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και θέλησε να κάνει κάτι διαφορετικό, «που να αναδεικνύει» τις αμερικανικές αξίες. Τότε σκέφτηκε να κάνει πραγματικότητα ένα χολιγουντιανό όνειρο.

Έφτιαξε μια εταιρία, την «The Usual Suspects», βρήκε εύκολα επενδυτές και άνοιξε το Rick’s Café – πιστό στο ύφος και το στυλ του κινηματογραφικού Rick’s.  Και φυσικά, οι τουρίστες απ’όλα τα μέρη του κόσμου – και κατά συνέπεια το χρήμα – άρχισαν να ρέουν.

Το πραγματικό Rick's βρίσκεται στην παλιά πόλη της Καζαμπλάνκα, κρατάει το αποικιακό αρχιτεκτονικό στιλ και μέσα είναι διακοσμημένο με τα βαριά δερμάτινα έπιπλα και το ύφος του κινηματογραφικού Café.

Φυσικά, έχει πιανίστα και η συχνότερη «παραγγελιά» των πελατών είναι το «As Time Goes By», το τραγούδι που ζήτησε η Μπέργμαν από τον νέγρο γερο-πιανίστα με την αξέχαστη ατάκα «Play it, Sam».