Η νύχτα πέφτει στις κατακόμβες του Παλέρμο

Η νύχτα πέφτει στις κατακόμβες του Παλέρμο

Η ηλιόλουστη (συνήθως), ζωντανή και γοητευτική πρωτεύουσα της Σικελίας έχει ένα μακάβριο αξιοθέατο...

Όταν ακούμε Παλέρμο, στο μυαλό μας έρχεται ο σιτσιλιάνικος ήλιος, οι πλατείες με τα σιντριβάνια, τα στενά σοκάκια και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα – μείγμα πολλών πολιτισμών, καθώς πολλοί κατακτητές πέρασαν από την πρωτεύουσα της Σικελίας, από Άραβες, μέχρι Νορμανδοί.

Πίσω όμως από την  ηλιόλουστη (συνήθως), ζωντανή και γοητευτική πρωτεύουσα – για την ακρίβεια κάτω από αυτή – υπάρχει ένα μακάβριο αξιοθέατο, για γερά στομάχια. Οι Κατακόμβες στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων, μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια τεσσάρων αιώνων..

Οι μοναχοί, λόγω έλλειψης χώρου στο νεκροταφείο τους τον 16ο αιώνα, άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από αυτό.  Το 1599 εναπόθεσαν στις κρύπτες τον πρώτο νεκρό αδελφό τους, τον Silvestro da Gubbio και η τοποθέτηση των ταριχευμένων πτωμάτων συνεχίστηκε μέχρι την δεκαετία του 1920. Τότε οι κατακόμβες έκλεισαν ως ταφικός χώρος και αρκετά χρόνια μετά άρχισαν να λειτουργούν ως μουσείο.

Ο πρώτος νεκρός μοναχός Silvestro da Gubbio

Σήμερα, στις Catacombe dei Cappuccini υπάρχου περίπου 8.000 μούμιες νεκρών από τον 17ο αιώνα ως τον 20ο,  όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων.

Μάλιστα, οι νεκροί τοποθετούνταν στις κατακόμβες ανάλογα με το επάγγελμά τους ή την κοινωνική τους θέση φορώντας και τα κατάλληλα ρούχα!

Οι... δικηγόροι!

Ο διάδρομος των γυναικώνΟ διάδρομος των μοναχών

«Η Ωραία Κοιμωμένη»

Το μεγάλο… αξιοθέατο όμως είναι η Rosalia Lombardo (1918-1920), ένα κοριτσάκι που πέθανε δύο ετών από γρίπη και από τους τελευταίους νεκρούς που έγιναν δεκτοί στις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Λόγω της καταπληκτικής συντήρησής της - ο στρατηγός πατέρας της ανέθεσε στον φημισμένο ιατρό και ταριχευτή Alfredo Salafia να μουμιοποιήσει το παιδί του – η μούμια της Rosalia πήρε το παρατσούκλι «Η Ωραία Κοιμωμένη».

Το σώμα της Rosalia Lombardo διατηρείται σε ένα μικρό εκκλησάκι στο τέλος της κατακόμβης, μέσα σε ένα ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο φέρετρο γεμάτο με αέριο άζωτο για να αποτρέψει την αποσύνθεσή του και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο καλοδιατηρημένο είναι!