Βουτιά στους άγνωστους και πανέμορφους καταρράκτες του Ερύμανθου

Βουτιά στους άγνωστους και πανέμορφους καταρράκτες του Ερύμανθου

Τα νερά του ποταμού, διασχίζουν μια πανέμορφη κοιλάδα και σχηματίζουν εντυπωσιακούς υδάτινους πίδακες

Καταρράκτες δεν έχει μόνον στο Νιαγάρα, ούτε στην Έδεσσα (στην Ελλάδα). Στην καρδιά του νομού Ηλείας βρίσκονται οι άγνωστοι αλλά πανέμορφοι καταρράκτες του Ερύμανθου.
Ο ποταμός πηγάζει από το ομώνυμο όρος και καταλήγει στον Αλφειό.

Το κοντινότερο χωριό είναι η Νεμούτα, ένα χωριό στο «τρίστρατο» του νομού Ηλείας, με την Αχαΐα και την Αρκαδία.

Η Νεμούτα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 560 μέτρων.
Εκεί δίπλα ξεκινά ο ποταμός Ερύμανθο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα νερά του Ερύμανθου διασχίζουν πανέμορφα φαράγγια και σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες. Σχεδόν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με παραδοσιακές αγροτικές εργασίες και η περιοχή δεν έχει παρά ελάχιστη τουριστική αξιοποίηση. Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη των καταρρακτών και ακόμη λιγότεροι τους έχουν επισκεφθεί.

Ενδεικτικό είναι πως στην αναζήτηση του Google, τα αποτελέσματα της φράσης «καταρράκτες Νεμούτας» είναι σαράντα φορές λιγότερα από εκείνα της Έδεσσας, ενώ δεν υπάρχουν κατατοπιστικές οδηγίες για το πώς να τους επισκεφτείς.

Ακόμα και αν τύχει να περάσεις από τη Νεμούτα ή κάποιο κοντινό χωριό, πιθανότατα δεν θα ακούσεις κάποιον να μιλάει γι’ αυτούς και σίγουρα δεν θα δεις καμία πινακίδα να σε ενημερώνει και να σε κατευθύνει σχετικά.

Δυο ντόπιοι νεαροί, ο Νίκος και ο Παναγιώτης ξεκίνησαν πρόσφατα μια προσπάθεια να κάνουν πιο γνωστές τις ομορφιές της περιοχής τους. Άρχισαν να καταγράφουν τα ευρήματά τους και σιγά σιγά διέδιδαν πληροφορίες για τις ομορφιές του χωριού τους. Λίγο αργότερα είχαν «χαρτογραφήσει» πάνω από τριάντα καταρράκτες και το ενδιαφέρον από τον κόσμο έγινε εντονότερο. Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του ίντερνετ και δημιουργώντας την απαραίτητη ομάδα στο Facebook, κατάφεραν με την εθελοντική τους εργασία, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να προσελκύσουν στη Νεμούτα μερικές χιλιάδες επισκεπτών!

Τους περισσότερους μέσω ορειβατικών συλλόγων, πολλούς από γκρουπ του εξωτερικού και αρκετούς μεμονωμένους επισκέπτες.

Με πληροφορίες από epathlo.gr και Eurokinissi