Νάξος, η γητεύτρα των Κυκλάδων που δεν αφήνει κανέναν αμάγευτο

Νάξος, η γητεύτρα των Κυκλάδων που δεν αφήνει κανέναν αμάγευτο

Αρχέγονη μεγαλοπρέπεια, καταγάλανα νερά και πανέμορφα χωριά

Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το νησί που επέλεξες για τις καλοκαιρινές σου διακοπές σου επιφυλάσσει συναρπαστικές εμπειρίες, στιγμές αξέχαστες που θα αποτυπωθούν σε καρδιά και μυαλό και θα σε κάνουν να θες να επιστρέφεις ξανά και ξανά; Η απάντηση είναι μία: αν σε κερδίσει από τη στιγμή που το καράβι μπαίνει στο λιμάνι. Και η Νάξος το κάνει αυτό χωρίς καμία αμφιβολία.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης φτάνοντας με το πλοίο στη Νάξο είναι η εντυπωσιακή Πορτάρα στο νησάκι «Παλάτια», στο βόρειο άκρο του λιμανιού.

Η Πορτάρα, που ονομάζεται έτσι λόγω του τεράστιου μεγέθους της, είναι η μαρμάρινη πύλη ναού του 6ου π.Χ αιώνα, που φτιάχτηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Ενώνεται με τη στεριά με πλακόστρωτο μονοπάτι και αν βρεθείτε εκεί στη δύση του ηλίου θα απολαύσετε ένα από τα μαγευτικότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα. Αυτό εξάλλου αποδεικνύουν και όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τους ταξιδιωτικούς οδηγούς για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που κάθε χρόνο σφύζει από ζωή.

Στη Νάξο η μακραίωνη ιστορία της μπλέκεται με τους μύθους και την πραγματικότητα, ενώ πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων όλων των χρονικών περιόδων ρίχνουν φως στην ιστορική πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από κάθε μύθο.

Η μυθολογία κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ιστορία του νησιού. Λέγεται ότι ο Δίας μεγάλωσε στη Νάξο γι’ αυτό και το ψηλότερο βουνό του νησιού λέγεται Ζευς (ή για τους ντόπιους Ζας) και στέκει επιβλητικό στα 999 μέτρα. Στη Νάξο, επίσης, εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη, την οποία αργότερα παντρεύτηκε ο Διόνυσος. Το νησάκι «Παλάτια» έχει συνδεθεί με τη λατρεία της Αριάδνης και του Διονύσου και θεωρείται ο τόπος όπου γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια».

Κολύμπι σε καταγάλανα νερά

Δεν είναι όμως μόνο η ιστορία που κουβαλάει η Νάξος που έλκει τους επισκέπτες. Είναι και οι παραλίες που δίνουν πολλαπλές επιλογές στον διψασμένο, για θάλασσα, τουρίστα καλύπτοντας όλα τα γούστα. Είτε σου αρέσουν οι οργανωμένες παραλίες, είτε απλά θέλεις να ηρεμήσεις, στη Νάξο σίγουρα θα απολαύσεις το μπάνιο σου σε καταγάλανα νερά.

Η παραλία του Αγίου Προκοπίου, η διασημότερη του νησιού, συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες της Ευρώπης. Είναι μεγάλη, σε απάνεμη τοποθεσία και διαθέτει λευκή άμμο, ενώ τα κρυστάλλινα νερά της έχουν χρώμα που εναλλάσσεται από βαθύ γαλάζιο σε γαλαζοπράσινο. Κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς τουρίστες καθώς εκτός από πανέμορφα νερά διαθέτει ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες.

Μια από τις πιο φημισμένες και κοσμοπολίτικες παραλίες είναι η παραλία της Αγίας Άννας, που αποτελεί φυσική συνέχεια της παραλίας του Αγίου Προκοπίου. Η Αγία Άννα έχει μια χρυσή αμμουδιά με ένα δάσος με κέδρους, οι οποίοι χαρίζουν φυσική σκιά στους επισκέπτες της. Η παραλία είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ, ενώ στα beach bars θα συνδυάσετε βουτιές με κοκτέιλ!

Στη συνέχεια της Αγίας Άννας και του Αγίου Προκοπίου θα βρει κανείς την Πλάκα, μια μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο, που προσελκύει και τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Σε τρία μόλις λεπτά από την πόλη της Νάξου, κινούμενοι στα νότια, βρίσκουμε την παραλία του Αγίου Γεωργίου, με ρηχά νερά και προστατευμένη από τους ανέμους που είναι ιδανική για μικρά παιδιά και θαλάσσια σπορ.

Στη Μικρή Βίγλα συναντώνται οι λάτρεις του σερφ, ενώ οι παραλιακές ταβέρνες θα σου προσφέρουν σπιτικές λιχουδιές μετά τις βουτιές σου. Πίσω από τους βράχους σχηματίζονται μικρές, ιδιωτικές παραλίες που κάνουν τη Μικρή Βίγλα νούμερο ένα προορισμό για ζευγάρια.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Καστράκι με την λευκή άμμο και τους κέδρους, που είναι ιδανική για χαλάρωση. Το Αλυκό μία μικρή, απάνεμη και εξωτική παραλία στα νοτιοδυτικά του νησιού. Τη Μουτσούνα που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της σμύριδας (σμυρίγλι στην τοπική διάλεκτο), του πετρώματος που συναντάται μόνο στη Νάξο. Ρίξτε επίσης μια βουτιά στην ιδιαίτερα όμορφη Αγιασσό, την απομονωμένη Γλυφάδα, το βοτσαλωτό όρμο Αμπραάμ, τον απάνεμο Πάνορμο.

Βόλτα στα μαγευτικά χωριά

Δεν γίνεται να φύγετε από τη Νάξο αν δεν έχετε κάνει μια βόλτα στα όμορφα χωριά της. Πριν ξεκινήσετε, όμως την εξερεύνηση, θα σας μονοπωλήσει η γραφική της Χώρα, αφού εδώ και στον οικισμό του Αϊ-Γιώργη συγκεντρώνεται όλη η τουριστική κίνηση. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια γύρω από το Ενετικό Κάστρο, πηγαίνετε στην Παλιά Αγορά και σίγουρα θα μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή. Υπάρχει όμως και η σύγχρονη πλευρά της, εκεί που σφύζει από ζωή με τα δεκάδες μπαράκια και μεζεδοπωλεία.

Στην Απείρανθο, το διασημότερο ορεινό χωριό της Νάξου, που απέχει 32 χλμ από τη χώρα, το σκηνικό συνθέτουν τα κυκλαδίτικα μαρμαρόστρωτα καλντερίμια με θολωτές καμάρες, οι ενετικοί πύργοι, τα όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, τα ενδιαφέροντα μουσεία και οι μικρές πλατείες με τα παραδοσιακά . Το χωριό, που οι Αξιώτες αποκαλούν «τ' Απεράθου» διατηρεί αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του από την εποχή της ενετοκρατίας.

Το Χαλκί, η παλιά εμπορική πρωτεύουσα του νησιού αποτελεί στολίδι της ναξιώτικης ενδοχώρας. Στην καρδιά ενός κάμπου γεμάτου ελαιόδεντρα, 15 χλμ. ανατολικά της Χώρας, το καλοδιατηρημένο χωριό κρύβει στα καλντερίμια του θαυμάσια νεοκλασικά αρχοντικά με πλακόστρωτες αυλές, μεγαλόπρεπους πύργους, βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας με αφετηρία την Παναγία την Πρωτόθρονη, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1052 και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες του νησιού. Πίσω από την εκκλησία, το βλέμμα σας θα τραβήξει ο επιβλητικός τριώροφος Πύργος Μπαρότσι-Γρατσία, που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από την οικογένεια Μπαρότσι.

Ο Κυνίδαρος βρίσκεται καταμεσής μιας περιοχής γεμάτης με πλατάνια, ελιές και βελανιδιές. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και οι κάτοικοι φημίζονται για την αγάπη και τις ικανότητές τους στο χορό και το τραγούδι. Και αυτό θα το διαπιστώσει ο επισκέπτης αν βρεθείτε σε κάποιο από τα πανηγύρια του χωριού.

Ένα λιμανάκι αλλά και το εντυπωσιακό άγαλμα του Κούρου, θα σας φέρουν στον Απόλλωνα, ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Νάξου, 36 χλμ. από τη Χώρα. Αξιοθέατο της περιοχής αποτελούν και τα ερείπια του προϊστορικού κάστρου στην κορυφή του Καλόγερου, του βουνού που υψώνεται πάνω από τον όρμο. Ο Απόλλωνας εμφανίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, cafes, bars και εστιατόρια.

Ο Κόρωνος είναι ένας από τους παλιότερους και μεγαλύτερους ορεινούς οικισμούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά σμυριδοχώρια του νησιού, καθώς προπολεμικά γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη χάρη στην εξόρυξη της σμύριδας. Σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Νάξο, προσφέροντας αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η Πλάτσα, η κεντρική πλατεία, με καφενεία και ταβέρνες που προσφέρουν δροσιά και καλό φαγητό κάτω από τις κληματαριές τους.

Η λίστα με τα χωριά της Νάξου είναι μεγάλη. Αν μείνετε αρκετές μέρες στο νησί μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, το Φιλώτι, το Σαγκρί, τις Εγγαρές, το Γαλανάδο.

Τα «καλούδια» της Νάξου

Η ξεκούραση και οι διακοπές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το καλό φαγητό. Και η Νάξος μπορεί αδιαμφισβήτητα να υπερηφανεύεται για τα πεντανόστιμα φαγητά της. Τα τοπικά προϊόντα που αναγνωρίζονται διεθνώς είναι οι ναξιώτικες πατάτες, η ιστορία των οποίων ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα, η γραβιέρα Νάξου και το λικέρ κίτρου.

Από τα ντόπια κρεατικά ξεχωρίζουν το χοιρινό ρόστο (σκορδοκρασάτο χοιρινό στην κατσαρόλα), το χοιρινό φρικασέ με προβάτσες (το χόρτο του αμάραντου), ο χωριάτικος κόκορας (κρασάτος), το λεμονάτο κουνέλι, το κατσικάκι με πατάτες ή μακαρόνια, η βραστή ζούλα (γίδα), ο «καλόγερος» (μοσχάρι με μελιτζάνα και τυριά), το κοκκινιστό μοσχαράκι.

Υπάρχουν και κάποια πιάτα με κρέας που συνοδεύουν τις θρησκευτικές γιορτές. Αν πχ βρεθείς στο νησί το Πάσχα θα φας πάτουδο (γεμιστό αρνάκι με σέσκουλα και μάραθο, με αρωματικά φυτά του νησιού, σκόρδο Κυκλάδων και ντόπιο ελαιόλαδο και με γαρνιτούρα πατάτες Νάξου), την Πρωτοχρονιά τρώνε κουκουλομαεργιά (σούπα από άσπρα φασόλια, σιτάρι, καλαμπόκι και μπόλικο λάδι), ενώ τη Σαρακοστή έχει την τιμητική της η σεφουκλωτή πίτα, με σέσκουλα, μυρωδικά και λάδι.

Για γλυκό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μελαχρινό, καρυδόπιτα με μικρή ποσότητα κίτρου, σερβιρισμένη με παγωτό καϊμάκι και πρόβειο γάλα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν το πιο όμορφο νησί των Κυκλάδων. Και δεν έχουν άδικο...