Τα μαγευτικά «Γυαλοχώρια» του Παγγαίου

Τα μαγευτικά «Γυαλοχώρια» του Παγγαίου

Πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες, λευκές αμμουδιές, τόπος γεμάτος μνήμες και παραδόσεις, πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές, αγνά παραδοσιακά προϊόντα, ιστορικοί οικισμοί που η διαδρομή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, εκδρομές γεμάτες δράση και δραστηριότητες γεμάτες ένταση. Μια ευκαιρία για απόδραση. Ένας τόπος γεμάτος ζωή.

Αυτά είναι τα Γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου, που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσονται τουριστικά όλο και περισσότερο.

Οι οικισμοί  της Νέας Ηρακλείτσας, της Νέας Περάμου, των Ελευθερών, του Ελαιοχωριού, της Φωλιάς, του Μυρτοφύτου  και του Άγιου Ανδρέα – παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν ορεινό χαρακτήρα- όλοι έχουν πρόσβαση σε θάλασσα με πεντακάθαρες παραλίες, γι’ αυτό και στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών έχουν χαρακτηριστεί ως «Γυαλοχώρια».

Η περιοχή αποτελεί τη ιδανική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για αποδράσεις κάθε στιγμή του έτους.

Ειδικά τώρα που σταδιακά ολοκληρώνεται η πολύβουη τουριστική σεζόν, η εποχή γίνεται ιδανική για να εξερευνήσει κάποιος την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που έχουν τα Γυαλοχώρια….

Η δυναμική Ν. Πέραμος

Η Νέα Πέραμος (κεντρική φωτογραφία) εξακολουθεί να παραμένει διοικητικό και οικονομικό κέντρο για την περιοχή του κόλπου των Ελευθερών με συνεχή τουριστική ανάπτυξη, που κάθε καλοκαίρι προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Για τη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν άνετα και φιλόξενα παραθαλάσσια ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το πραγματικό διαμάντι όμως της Νέας Περάμου είναι οι Αμμόλοφοι. Αν δεν τους επισκεφθείτε, τότε πραγματικά θα έχετε ένα κενό στους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς. Οι Αμμόλοφοι είναι μια πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου είναι 55 χλμ.) με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ.

Στους Αμμόλοφους, εκτός ότι θ΄ απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μαγευτική θάλασσα μπορείτε να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, ακόμα και να γευματίσετε ελαφρά σε ένα από τα πολλά οργανωμένα beach bar που υπάρχουν.

Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας, οι Αμμόλοφοι είναι και πάλι ιδανικοί. Οι τρεις πανέμορφοι κολπίσκοι είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν απόλυτα κάθε επιθυμία. Για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό μπάνιο, χωρίς ένταση και μουσική, επιλέξτε τον πρώτο κόλπο και συγκεκριμένα τις ακτές στη Χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο σας στην σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις.

Η γραφική Ν. Ηρακλείτσα

Ανατολικά της Νέας Περάμου στα όρια με τον Δήμο Καβάλας βρίσκεται το γραφικό, θέρετρο της Νέας Ηρακλείτσας που συνδυάζει τη νυχτερινή διασκέδαση με τη φυσική ζωή. Όπως και η Νέα Πέραμος κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που έφεραν μαζί τους πλήθος παραδόσεων και εθίμων.

Στην ειδυλλιακή ολοκάθαρη παραλία της μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και να γνωρίσετε από κοντά συναρπαστικά θαλάσσια σπορ. Στη Νέα Ηρακλείτσα, υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 και πολλά μπαράκια δίπλα στη θάλασσα.

Εξοπλισμένα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα είναι έτοιμα να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Ένας μεγάλος αριθμός από ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ κατά μήκος του πεζόδρομου θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική απαίτησή. Για τους κατόχους μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, η σύγχρονη μαρίνα προσφέρει άνετη παραμονή.

Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης για να δείτε από κοντά τη θαυματουργή εικόνα που η παράδοση θέλει να έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ανήμερα της γιορτής του ιερού Ναού, στα Εννιάμερα της Θεοτόκου, η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα και εμπορικά πανηγύρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Ελευθερές αποτελεί το ιστορικότερο και παλαιότερο χωριό της περιοχής. Ήταν το χωριό των δεκατεσσάρων εκκλησιών, από τις οποίες σώζεται μόνο αυτή των Παμεγίστων Ταξιαρχών -χτισμένη για δεύτερη φορά στα 1891- στον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα σπίτια.

Χτισμένο στους πρόποδες του Όρους Σύμβολο από πρόσφυγες του Πόντου, το Ελαιοχώρι περιστοιχίζεται από καταπράσινους αμπελώνες και ελαιώνες, στους οποίους οφείλει την ονομασία του. Πριν φύγετε δοκιμάστε σπιτικό γλυκό σταφύλι αλλά και άλλα γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζουν οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου.

Από το Μυρτόφυτο στη Φωλιά

Με μακραίωνη ιστορία, που οι ρίζες της φθάνουν μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, βρίσκεται το Μυρτόφυτο. Οι κάτοικοί του, οι περισσότεροι καλλιεργητές αμπελιών, έχουν στραφεί με επιτυχία στην παραγωγή και εμφιάλωση του γνωστού παραδοσιακού τσίπουρου. Στο χωριό λειτουργεί παραγωγική μονάδα και εμφιαλωτήριο τσίπουρου από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα.

Η Φωλιά είναι το μέρος όπου μπορείτε συνδυάσετε ιδανικά βουνό και θάλασσα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής που στεγάζεται σε ένα παλιό παραδοσιακό πέτρινο σπίτι. Όσοι αγαπάτε την φύση ανεβείτε όσο πιο ψηλά στο χωριό και από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία θαυμάστε τη θέα που είναι μοναδική.

Η μικρότερη σε έκταση και κατοίκους τοπική κοινότητα είναι ο Άγιος Ανδρέας σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο. Δημιουργήθηκε από Ρώσους καλόγερους οι οποίοι το 1870 επέλεξαν την περιοχή για να χτίσουν το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, απ' όπου πήρε το όνομά του το χωριό, ενώ εγκαταλείποντάς το μερικά χρόνια αργότερα, έχτισαν όμοιό του στο Άγιο Όρος.