Στο κέντρο του Αργοσαρωνικού δεσπόζει σαν στολίδι η Ύδρα

Στο κέντρο του Αργοσαρωνικού δεσπόζει σαν στολίδι η Ύδρα

Γραφική, αρχοντική, κοσμοπολίτισσα

Το νησί του Αργοσαρωνικού με τη μεγάλη ναυτική ιστορία και παράδοση που προσελκύει πλήθος επισκεπτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάθε χρόνο, είναι η μικρή και πανέμορφη Ύδρα.

Άλλωστε η μικρή απόστασή της από την Αθήνα την καθιστά βολικό προορισμό για μικρές εκδρομές και στιγμές ηρεμίας και γαλήνης.

Χτισμένη αμφιθεατρικά με το λιμάνι της στο κέντρο, η πρώτη εικόνα της Ύδρας αποτυπώνει την αρμονία της ανθρώπινης παρουσίας με το περιβάλλον και γοητεύει τον ταξιδιώτη.

Ψηλά κι επιβλητικά αρχοντικά δεσπόζουν στο λιμάνι δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, ενώ «φρουροί» του είναι οι Προμαχώνες με τα κανόνια που παλαιότερα προστάτευαν την πόλη.

Στην προκυμαία χτυπά η καρδιά του νησιού με τον παραλιακό δρόμο να εκτείνεται από το άγαλμα του Mιαούλη μέχρι την περιοχή Πέταλο.

Ξεκινώντας από την παραλία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βόλτες στα στενάκια της Ύδρας και να περιηγηθούν στην παλιά συνοικία της, αφήνοντας τη ματιά να ταξιδέψει στον ανοιχτό ορίζοντα και τη μαγευτική θέα.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη: Πάνω σε ύψωμα στην περιοχή του λιμανιού, δεσπόζει το επιβλητικό αρχοντικό, βαμμένο σε έντονο κροκί χρώμα που δεν περνάει απαρατήρητο. Είναι ανοιχτό για το κοινό και φιλοξενεί λαογραφικές εκθέσεις, αλλά έχει και πινακοθήκη με έργα των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου.

Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη: Άλλο ένα ιστορικό κτίριο που θα σας μαγέψει αμέσως με την αρχοντιά και την αίγλη που το διακατέχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τραπεζαρία του, επίπλωση του 1800, που φέρει σκαλιστές σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

Ιστορικό Μουσείο Ύδρας: Πρόκειται για έναν χώρο που, μεταξύ άλλων έντονων συναισθημάτων, εμπνέει μεγάλο σεβασμό και δέος στον επισκέπτη. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και φιλοξενεί ευρήματα από τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Ά και ΄Β Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και πολύτιμα κειμήλια από τα χρόνια της Απελευθερωτικής Επανάστασης.

Μεταφορικό μέσο τα γαϊδούρια

Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στο νησί, οπότε για να πάτε οπουδήποτε θα πρέπει είτε να περπατήσετε, είτε να μετακινηθείτε με τα γαϊδουράκια, που προσθέτουν μια πινελιά γραφικότητας στο έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί.

Η ταινία που το έκανε πασίγνωστο

Στη διεθνή αναγνωρισιμότητα του κοσμοπολίτικου νησιού συνέβαλε η περίφημη ταινία του 1957 «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν να τραγουδά «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» και το φόντο της πανέμορφης και ατμοσφαιρικής Ύδρας να μαγεύει.