Ο χορός των Νυμφών στους μαγευτικούς καταρράκτες της Κέρκυρας

Ο χορός των Νυμφών στους μαγευτικούς καταρράκτες της Κέρκυρας

Η γαλαζοντυμένη πριγκίπισσα του Ιονίου, αποκαλύπτει τα πολύτιμα κοσμήματα της, σε ανυποψίαστους περιπατητές των ορεινών της χωριών

Νεράιδες, τρεχούμενα νερά, μαγευτικούς καταρράκτες και μυθολογικά μυστικά, κρυμμένα, στις πλούσιες από βλάστηση βουνοπλαγιές του όρους Παντοκράτορα, κρύβει μέσα της, η νύφη του Ιονίου, η Κέρκυρα.

Η γαλαζοντυμένη πριγκίπισσα του Ιονίου, αποκαλύπτει τα πολύτιμα κοσμήματα της, σε ανυποψίαστους περιπατητές των ορεινών της χωριών, που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από τη θάλασσα.

Εκεί που η πλούσια βλάστηση από τα πυκνόφυλλα πλατάνια και τους δρύες κρύβουν περίτεχνα το χορό των νεράιδων, που κάθε ηλιοβασίλεμα, σύμφωνα με τη μυθολογία, εκθέτουν το πανέμορφο κορμί τους κάτω από τους ορμητικούς καταρράκτες των χωριών Νυμφών και Κυπριανάδων.

Πρόκειται για δύο κοντινά, μικρά, χωριά, που βρίσκονται καρφιτσωμένα στις ορεινές πλαγιές του Παντοκράτορα, που κάποτε έσφυζαν από ζωή καθώς οι Κερκυραίοι θέλοντας να αποφύγουν τους πειρατές, εγκατέλειπαν την παράκτια Κέρκυρα και μετοίκιζαν στα απόμακρα, ορεινά χωριά, νιώθοντας προστασία σύμφωνα με τη μυθολογία, κάτω από τη σκέπη των ημίθεων νεράιδων.

Οι Καταρράκτες των Νυμφών

Το χωριό Νυμφές, ή Νεραϊδοχώρι, όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα, πήρε το όνομά του από τις κόρες του Ωκεανού. Είναι στη ράχη του Παντοκράτορα, σε υψόμετρο 200 μέτρων, στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας στο διαμέρισμα Θιναλίων. Είναι γνωστό από τους θεαματικούς καταρράκτες του που η ιστορία τους ξεδιπλώνεται στα βάθη της μυθολογίας. Οι Νύμφες που του χάρισαν και το όνομά τους, λούζονται στα σμαραγδένια νερά του πανύψηλου, δεκαπεντάμετρου, καταρράκτη και κρύβονται από τα μάτια των θνητών, χάρη στην πλούσια βλάστηση που τον περιέβαλε.

Καταρράκτες Κυπριανάδων

Οι Κυπριανάδες είναι μικρό χωριό με ελάχιστους πλέον κατοίκους. Είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με τρεχούμενα νερά που φιλοξενούν χέλια, ποταμίσιες μαρίδες και κυπρίνους. Μόλις λίγα μέτρα έξω από το χωριό μέσω ενός μικρού και στενού μονοπατιού που ξεκινάει από την βρύση των Κυπριανάδων, βρίσκεται και ο καταρράκτης των Κυπριανάδων. Είναι περίπου οκτώ μέτρα ύψους και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταρράκτης της Κέρκυρας. Η ροή του ποταμού σταματά τον Μάιο και ξεκινά τον Οκτώβριο με τα πρωτοβρόχια.

Ο καταρράκτης των Κυπριανάδων δεν χάνει όμως την αίγλη του, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί ζούνε οι Νύμφες. Όλο το χρόνο τριγυρίζουν στα βουνά, τραγουδούν και χορεύουν με τον Πάνα στις πλαγιές, ενώ προστατεύουν τα πελώρια δέντρα και τις πηγές του Παντοκράτορα που το κρυστάλλινο νερό τους είναι βάλσαμο για τους περιπατητές, αλλά και τους κατοίκους των χωριών.

Πηγή φωτογραφιών: www.corfuland.gr