Αστυνομικοί στα σιντριβάνια της Ρώμης για να μην βουτάνε οι τουρίστες

Αστυνομικοί στα σιντριβάνια της Ρώμης για να μην βουτάνε οι τουρίστες

Τα πρόστιμα του δήμου για το πλατσούρισμα μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 500 ευρώ

Αν βρεθείτε στη Ρώμη μια μέρα με καύσωνα ή θελήσετε να φωτογραφηθείτε ως Ανίτα Έκμπεργκ στο Dolce Vita (ή Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» ) στη Φοντάνα ντι Τρέβι, ξανασκεφτείτε το!  Τα πρόστιμα που επιβάλλουν πλέον οι δημοτικές αρχές της πόλης για το πλατσούρισμα στα διάσημα σιντριβάνια της μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 500 ευρώ.

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, με αφορμή και τον φετινό καύσωνα, αποφάσισε να επέμβει, εκδίδοντας σχετική απόφαση για να προστατέψει τα σιντριβάνια όχι μόνο από όσους θέλουν να δροσιστούν, αλλά και από εκείνους που πετούν εκεί τα ποτήρια και τα μπουκάλια των νυχτερινών ποτών τους.

. «Η ομορφιά της Ρώμης πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους», τόνισε.

«Εδώ δεν είναι πισίνα ούτε μπανιέρα», λέει αυστηρά στη DW ένας αστυνομικός που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη του ιστορικού σιντριβανιού Φοντάνα ντι Τρέβι στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης. Με τη σφυρίχτρα του απομακρύνει διαρκώς ανθρώπους που τολμούν να βουτήξουν ή απλά να δροσιστούν στα νερά του.

Το πικνίκ, το βούτηγμα των ποδιών, το κάθισμα στις άκρες των σιντριβανιών, το πλύσιμο και το πότισμα κατοικίδιων ζώων απαγορεύονται επίσης αυστηρά.

Στο διαδίκτυο πάντως έχει γίνει ήδη στόχος επικριτικών σχολίων. Πολίτες της επιρρίπτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νοιάζεται μεν για τα σιντριβάνια αλλά όχι για τον γενικότερο μαρασμό της πόλης εξαιτίας προβλημάτων με τα σκουπίδια και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι τουρίστες πάντως δείχνουν περισσότερη κατανόηση στα νέα μέτρα της δημάρχου. «Το θεωρώ απόλυτα σωστό επειδή, ειδικά όταν έχει τόσο πολλή ζέστη, τα σιντριβάνια χρησιμοποιούνται για μπάνιο και τόπο διασκέδασης», λέει ο Γεργκ Κνόχε, επισκέπτης από τη Χαϊδελβέργη. Όπως τονίζει ο ίδιος, «απαιτείται σεβασμός απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά».