Διακοπές στο μαγικό νησί της Αφαίας

Διακοπές στο μαγικό νησί της Αφαίας

Η Αίγινα θα σε υποδεχτεί με τη νεοκλασική γοητεία της

Η Αίγινα είναι ένας δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός.

Tα όμορφα νεοκλασικά σπίτια της παραλίας της, τα παραδοσιακά καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία και ο λιτός ολόλευκος ναός του Αγίου Νικόλα του Θαλασσινού, στην είσοδο του λιμανιού καλωσορίζουν τους ταξιδιώτες.

Σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα, το νησί του Σαρωνικού αποτελεί αγαπημένο προορισμό ακόμα και για ημερήσια εκδρομή- αν και η παραμονή εύκολα μπορεί να παραταθεί στην όμορφη Αίγινα.

Η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Η πρωτεύουσά της βρίσκεται στη δυτική πλευρά και ο επισκέπτης θα απολαύσει τους περιπάτους στα γραφικά σοκάκια της, ανάμεσα στα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές. Με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική τους και έντονο το λαϊκό στοιχείο, θυμίζουν πως η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, εκεί όπου ορκίστηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση μετά την επανάσταση.

Αφαία, η μυστηριώδης προστάτιδα του νησιού

Οι ρίζες της Αίγινας όμως φτάνουν πολύ πιο βαθιά στον χρόνο και η αρχαία πόλη της χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας όπου κάποτε έστεκε ο Ναός του Απόλλωνα Δελφινίου.

Αναμφίβολα το μνημείο που κυριαρχεί είναι ο ναός της Αφαίας Αθηνάς που χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.. Ήταν αφιερωμένος αρχικά στην Αφαία, μια άγνωστη θεότητα που ήταν προστάτιδα του νησιού.

Μοναστήρια και εκκλησίες

Εκτός από τους ταξιδιώτες που επιλέγουν την Αίγινα για τους όμορφους οικισμούς της, την ιστορία της και τη βολική τοποθεσία της, το νησί είναι και προορισμός προσκυνηματικού τουρισμού χάρη στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τον Άγιο Νεκτάριο αναζητήστε τον στενό τσιμεντένιο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της ενδοχώρας της Αίγινας, όπου μέσα στην απόλυτη ερημιά θα δείτε να ξεπροβάλλει το παλαιότερο μοναστήρι του νησιού, η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας που κτίστηκε τον Μεσαίωνα.