Χανιά: Οι αμαξάδες της πόλης

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά πράγματα που επιλέγουν οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της πόλης των Χανίων είναι η βόλτα τους με άμαξα στην περιοχή γύρω από το ενετικό λιμάνι της πόλης.

Σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται με τη βοήθεια της μηχανής, η βόλτα με την άμαξα είναι κάτι το διαφορετικό και φέρνει στην επιφάνεια ένα από τα παραδοσιακότερα και παλαιοτέρα μέσα μεταφοράς ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η βόλτα με άμαξα γίνεται πλέον για λόγους κυρίως αναψυχής.

Στα Χανιά από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι άμαξες αποτελούσαν ένα από τα βασικότερα μέσα μεταφοράς.

Εκείνη την περίοδο τα αυτοκίνητα στους δρόμους ήταν λιγοστά. Αντίθετα με τις άμαξες, που είχαν σαν βασική αφετηρία την πλατεία της δημοτικής αγοράς.Αυτό δεν ήταν τυχαίο καθώς οι νοικοκυραίοι φορτωμένοι με τα ψώνια τους χρησιμοποιούσαν την άμαξα για να φθάσουν μέχρι το σπίτι τους. Φυσικά η άμαξα εκείνη την περίοδο αποτελούσε το βασικό μέσο μεταφοράς για κάθε χρήση. Χαρακτηριστικότερες όλων ήταν οι νυφικές άμαξες που στολισμένες με λουλούδια μετέφεραν τα ζευγάρια στην εκκλησία κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα.

Με το πέρασμα του χρόνου οι άμαξες χάθηκαν από την πλατεία της αγοράς για να κάνουν σιγά- σιγά την εμφάνιση τους στο παλιό λιμάνι των Χανίων.Η νέα γενιά των αμαξάδων που συνέχισε την παράδοση προσαρμόζοντας ωστόσο το επάγγελμα στις σύγχρονες απαιτήσεις. Έτσι σήμερα στο ενετικό λιμάνι των Χανίων το δημοτικό λιμενικό ταμείο έχει χορηγήσει 13 άδειες σε άμαξες που από το πρωί έως και τις εννέα το βράδυ πραγματοποιούν τουριστικά δρομολόγια γύρω από την παλιά πόλη κυρίως τους μήνες από Μάιο έως και Οκτώβριο.

Είκοσι χρόνια αμαξάς, ο κ. Τάσος Χαλβατζάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμάται: « Από το 1967 οι άμαξες άρχισαν να φεύγουν από την αγορά. Στο λιμάνι αρχικά κατέβηκαν 3 αμαξάδες και ακολούθησαν και άλλοι σιγά- σιγά. Δεν είναι καθόλου εύκολη η δουλειά μας. Τόσο το άλογο, όσο και η άμαξα θέλουν συνεχή φροντίδα και συντήρηση. Με αυτά μεταφέρομε κόσμο. Θέλω ωστόσο να πω ότι τα άλογα αλλά και οι άμαξες μας είναι οι καλύτερα συντηρημένες και προσεγμένες στην Ελλάδα».

Οι αμαξάδες των Χανίων πλήρως προσαρμοσμένοι στο πνεύμα της εποχής εκσυγχρονίζονται. Στο παλιό λιμάνι των Χανίων και στη θέση Γυαλί Τζαμισί που αποτελεί και αφετηρία για τις άμαξες, υπάρχει χώρος εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των επισκεπτών. Οι αμαξάδες εξέδωσαν μάλιστα και ένα καλαίσθητο έντυπο σε πέντε γλώσσες με το οποίο ενημερώνουν τους επισκέπτες για την ιστορία της πόλης τα αξιοθέατα καθώς και για την διαδρομή κάθε άμαξας.

Στο ίδιο έντυπο υπάρχει και ο τιμοκατάλογος που ισχύει για μάξιμουμ 4 επιβατών και ποικίλει ανάλογα με το χρονικό διάστημα κάθε βόλτας. Για διαδρομή 20 λεπτών η βόλτα στοιχίζει 15 ευρώ, για διαδρομή 30 λεπτών 25 ευρώ και για διαδρομή 50 λεπτών, 45 ευρώ.

«Η βόλτα με άμαξα στα Χανιά αποτελεί μια ρομαντική και χαλαρωτική διαδρομή στο παρελθόν της πόλης των Χανίων» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ενημερωτικό φυλλάδιο των αμαξάδων.