Όταν το Χόλυγουντ συνάντησε την Ελλάδα…

Της Χρύσας Γκόγκα

Απέραντο γαλάζιο, λαμπερός ήλιος και χρυσές αμμουδιές. Οι ομορφιές της Ελλάδας ήταν και θα είναι το ιδανικό σκηνικό για ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.

Τα ελληνικά νησιά και η ιδιαίτερη ελληνική κουλτούρα, αρχαία και σύγχρονη, έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών ταινιών του Χόλυγουντ. Το φλερτ της χώρας μας με τον ξένο κινηματογράφο ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50, όταν η Σοφία Λόρεν, πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Το παιδί και το Δελφίνι» έφερε το πρώτο κινηματογραφικό συνεργείο από το εξωτερικό στο γραφικό νησί της Ύδρας.

Η διάσημη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία ως Φαίδρα, μια φτωχή κοπέλα που μαζεύει σφουγγάρια. Σε μια από τις καταδύσεις της ανακαλύπτει το αρχαίο άγαλμα ενός αγοριού καβάλα σε ένα δελφίνι, το οποίο λέγεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Με φόντο τα σοκάκια της Ύδρας, αλλά και την απεραντοσύνη του Αιγαίου, η ταινία γίνεται η πρώτη, από τις δεκάδες ακόμα, που θα ακολουθήσουν, που προβάλλει τη χώρα μας στο εξωτερικό. Το μαγευτικό φυσικό σκηνικό που προσφέρουν κυρίως τα νησιά της Ελλάδας, αποτέλεσε έμπνευση για πολλές ακόμα Χολυγουντιανές παραγωγές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Αλέξης Ζορμπάς

 

Η περίφημη ταινία “Zorba the Greek”, γυρίστηκε τη δεκαετία του ’60, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και αποτελεί ακόμα και σήμερα μια ταινία ορόσημο για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Αναδεικνύοντας την ελληνική λεβεντιά και το απαράμιλλο ελληνικό ταμπεραμέντο, ο Άντονι Κουίν, πρωταγωνιστεί με τον ομόνυμο ρόλο του Αλέξη Ζορμπά, σε μια ταινία ύμνο, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί του και οι σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί, Ειρήνη Παπά και Σωτήρης Μουστάκας. Το συρτάκι γίνεται παγκοσμίως γνωστό, μαζί με τα πανέμορφα τοπία της Κρήτης, που επιλέχθηκε ως φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς.

Για τα μάτια σου μόνο

 

Ενσαρκώνοντας τον διάσημο πράκτορα Τζέιμς Μπόντ, ο Ρότζερ Μουρ έρχεται στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας “For your eyes only”, που γυρίστηκε το 1981. Τα γυρίσματα της ταινίας γίνονται στην Κέρκυρα και τα Μετέωρα, όπου ο πράκτορας 007, κυνηγά έναν Έλληνα επιχειρηματία ονόματι Αριστοτέλη Κριστάτο.

Επικίνδυνες σκηνές, κινηματογραφική δράση και ένας Ρότζερ Μουρ να αιωρείται στους απόκρυμνους βράχους των Μετεώρων, καθιστούν την ταινία, μια εξαιρετική διαφήμιση για την Ελλάδα.

Mamma mia

Η Μέριλ Στριπ, ο Πιρς Μπρόσναν και ένα πολυμελές κινηματογραφικό συνεργείο καταφθάνουν στην Σκιάθο και τη Σκόπελο για τις ανάγκες του μιούζικαλ “Mamma mia”. Η μεγάλη αυτή εισπρακτική επιτυχία του Χόλυγουντ, ανέδειξε τη φυσική ομορφιά των Σποράδων, κάνοντας τες γνωστές, πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Έτσι, στην ταινία ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει μέρη της Σκοπέλου, όπως την παραλία Καστάνη, όπου βρίσκεται το beach-bar της Ντόνα, το Γλυστέρι, όπου βρίσκεται το σπίτι της, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου γυρίστηκε η σκηνή του γάμου, ή τον Αγνώντα όπου γυρίστηκε η σκηνή με το καΐκι. Μάλιστα, οι διάσημοι πρωταγωνιστές έμειναν στο νησί για περίπου 5 εβδομάδες, όσες διήρκεσαν και τα γυρίσματα, τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

 

Η ταινία “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”, με πρωταγωνιστές τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ, είναι μια ακόμα αμερικάνικη παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Η Κεφαλλονιά μετατράπηκε σε χολυγουντιανό στούντιο και όλο το νησί έγινε το κέντρο του ελληνικού και διεθνούς δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Ο έρωτας της Ελληνίδας με τον Ιταλό φιλόμουσο λοχαγό ξετυλίγεται μπροστά στις ακρογιαλιές και τα καταγάλανα νερά της ελληνικής θάλασσας, ενισχύνοντας το τουριστικό προφίλ της Κεφαλλονιάς. Η περίοδος των γυρισμάτων κάθε άλλο παρά χαλαρή δεν ήταν, αφού τα κανάλια είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του νησιού, σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναγκαστεί να πάρει μέτρα ασφαλείας για τα γυρίσματα, διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Lara Croft Tomb Raider: το λίκνο της ζωής

 

Ένας σεισμός στη Σαντορίνη αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός αρχαίου ναού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκρυψε ένα ολόγραμμα - μυστικό χάρτη, για το πού βρίσκεται κρυμμένο το κουτί της Πανδώρας. Η Αντζελίνα Ζολί, ως Λάρα Κροφτ θα το αναζητήσει σε διάφορα σημεία της υφηλίου, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα σατανικό επιστήμονα, εξπέρ στο μικροβιολογικό πόλεμο.

Το γραφικό νησί της Σαντορίνης, θα γίνει το ιδανικό σκηνικό για μια ταινία περιπέτειας και δράσης, ενώ η διάσημη σταρ του Χόλυγουντ θα αναδείξει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα, ως έναν μαγευτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.