Γευστικό Πάσχα στη Σαντορίνη

Κυκλαδίτικο χρώμα, παραδοσιακά τοπικά έθιμα, μεθυστά κουλουράκια και μελιτίνια συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό τις ημέρες του Πάσχα στο ρομαντικό νησί της Σαντορίνης.

Μια αίσθηση κατάνυξης και ηρεμίας πλημμυρίζει το νησί καθώς πλησιάζει η ημέρα της Ανάστασης. Τα λιθόστρωτα δρομάκια γεμίζουν κόσμο και οι εκκλησίες των χωριών «βάζουν τα καλά» τους για να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Οι φούρνοι αναδίδουν τη μεθυστική μυρωδιά των τοπικών εδεσμάτων που φτιάχνουν ακούραστα οι νοικοκυρές του νησιού. Οι πασχαλινές φεσκουλιές φτιάχνονται με προζύμι και έχουν το σχήμα φρατζόλας. Μέσα έχουν σέσκουλο, αυγά και άνηθο.

 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πιο περιζήτητο γλυκό του Πάσχα, τα παραδοσιακά μελιτίνια. Μοιάζουν οπτικά με τα κρητικά σκαλτσούνια, με τη διαφορά ότι έχουν πιο λεπτή ζύμη και δαντελωτές άκρες.

Οι παλιές νοικοκυρές μάλιστα συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα κάνει τα πιο πολλά «τσιμπήματα» στη ζύμη, προκειμένου να μοιάζει με δαντέλα. Τσουρέκια, μεθυστά κουλουράκια και πολλά ακόμα γλυκά θα σας ταξιδέψουν με τη γεύση τους.

Τα έθιμα στον Πύργο

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Σαντορίνη έχει ταυτιστεί με το χωριό του Πύργου, αφού ο ξεχωριστός τρόπος της περιφοράς του Επιταφίου έκανε το χωριό διεθνώς γνωστό.

 

Στο μεσαιωνικό αυτό χωριό αναβιώνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα.

Από το πρωί ακόμα μικροί και μεγάλοι πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις αυλές των σπιτιών με τενεκεδένια λυχναράκια. Μόλις πέσει ο ήλιος τα ανάβουν και όλο το χωριό μοιάζει να διαπερνάται από ένα φλεγόμενο ποτάμι. Μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με τη συνοδεία των μυροφόρων που ψάλλουν.

Το θέαμα από μακριά είναι εντυπωσιακό. Το βράδυ της Ανάστασης επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική και θα απολαύσετε το εντυπωσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων που φωτίζουν τον έναστρο ουρανό της Σαντορίνης.

Ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό μενού έχουν τα παραδοσιακά σγαρδούμια με τα οποία φτάχνεται η σούπα για το βράδυ της Ανάστασης.