ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ανθρωποθάλασσα στη Μανίλα για τον Μαύρο Ναζωραίο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν την ετήσια λιτανεία, μιας από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις των ρωμαιοκαθολικών

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν σήμερα στη Μανίλα, παρά την απειλή επιθέσεων, την ετήσια λειτανία του «μαύρου Ναζωραίου», μιας από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις των ρωμαιοκαθολικών.

Το άγαλμα αποκαλείται ο "Μαύρος Ναζωραίος" λόγω του σκοτεινού χρώματός του που οφείλεται, σύμφωνα με τον θρύλο, στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο που το είχε φέρει από το Μεξικό στις αρχές του 17ου αιώνα.

Η πίστη στις θαυματουργές ιδιότητές του ενισχύθηκε επίσης, στο πέρασμα των αιώνων, εξαιτίας του γεγονότος ότι το άγαλμα επέζησε από πολλές άλλες πυρκαγιές, σεισμούς, ακόμη και από τον βομβαρδισμό της Μανίλας το 1945. Βγαίνει κάθε χρόνο μια ημέρα από τη βασιλική του μαύρου Ναζωραίου, στη συνοικία του Κιάπο.

Οι πιστοί είναι πεπεισμένοι πως το εν λόγω άγαλμα του Χριστού σε φυσικό μέγεθος, που σηκώνει στον ώμο του έναν μεγάλο μαύρο σταυρό, έχει θαυματουργές ιδιότητες, πως μπορεί να γιατρέψει τις αρρώστιες ή να φέρει καλή τύχη.

Τριγύρω τα πλήθη προσπαθούν να πλησιάσουν πιο κοντά, ακαρφαλώνουν στους ώμους του διπλανού τους για να μπορέσουν να φιλήσουν την εικόνα, να την αγγίξουν μ' ένα λευκό πανί.

«Αν επιθυμείτε κάτι, θα εκπληρωθεί αν προσευχηθείτε πολύ», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λολίτ Γκιονσάλες, 45 ετών, καθισμένη στο πεζοδρόμιο αφού έσυρε με τη σειρά της το άρμα που μεταφέρει το άγαλμα.