12 ονειρικοί προορισμοί που δεν θέλουν πολλούς τουρίστες

Μάλιστα ανάμεσά τους, υπάρχει και ένα ελληνικό νησί

Τα γραφικά χωριά, οι πανέμορφες παραλίες και η αρχιτεκτονική κληρονομιά του κάθε τόπου δεν διαρκεί για πάντα, ειδικά όταν τα μέρη απειλούνται από ορδές τουριστών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί από τους πιο ονειρεμένους προορισμούς του κόσμου θα προτιμούσαν να μην έχουν πολλούς επισκέπτες.

1. Cinque Terre, Ιταλία

To Cinque Terre στην Ιταλία είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό μέρος και για να περιορίσει τον αριθμό των επιτρεπόμενων επισκεπτών έβαλε πρόσφατα το ανώτατο όριο σε 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Πέρυσι το επισκέφθηκαν περισσότεροι 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού από τις κρουαζιέρες.

2. Σαντορίνη, Ελλάδα

Τα ασβεστωμένα δίπλα στον γκρεμό σπίτια της Σαντορίνης μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι και αυτός είναι και ο λόγος που το νησί κατακλύζεται από τουρίστες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος πριν από μερικές εβδομάδες αποφασίστηκε να μπει περιορισμός της τάξεως του 20% στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται το νησί καθώς, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το λιμάνι της Σαντορίνης, ήταν εκείνο το οποίο είχε την μεγαλύτερη «κίνηση»

3. Βενετία, Ιταλία

Βενετσιάνοι λένε ότι η τουριστική κίνηση απειλεί τα λιμάνια, τα κανάλια, τη λιμνοθάλασσα, και τους δρόμους, καθώς έρχονται αρκετά κρουαζιερόπλοια και γίνονται πολλές ξεναγήσεις κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει υπάρχει κάποιο όριο στη τουριστική κίνηση.

4. Βαρκελώνη, Ισπανία

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, το 2015, πρότεινε να σταματήσουν να δίνουν άδειες σε ξενοδοχεία για ένα χρόνο, έτσι ώστε να κοπάσει η τουριστική κίνηση. Τα σχέδια καταδικάστηκαν από τον Υπουργό Τουρισμού της Βαρκελώνης, ο οποίος ότι η μειωμένη τουριστική κίνηση θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την οικονομία της περιοχής. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός μέχρι τώρα, αλλά κάθε καλοκαίρι γίνεται η ίδια συζήτηση.

5. Μπουτάν

Η μικρή χώρα των Ιμαλαΐων, το Μπουτάν, έχει το βουδιστικό βασίλειο στο βουνό όπου για να το επισκεφθεί κάποιος θα πρέπει να καταβάλει την ελάχιστη τουριστική αμοιβή των $ 200 ανά ημέρα, με εξαίρεση τους επισκέπτες που έχουν διαβατήριο από την Ινδία, το Μπαγκλαντές ή τις Μαλδίβες. 

6. Ισλανδία

Όπως γίνεται σε πολλούς ονειρικούς προορισμούς, έτσι και στην Ισλανδία η εισροή τουριστών είναι τεράστια σε σύγκριση με τον πληθυσμό της. Αυτό οφείλεται και στην αυξημένη παρουσία αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Κύριο μέλημα της χώρας για να φιλοξενήσει όλους τους τουρίστες, αρχικά θα τους περιορίσει μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, κυρίως στους δρόμους της.

7. Mogao Grottoes, Κίνα

Η διάσημη περιοχή στη Βόρεια Κίνα περιορίζει τον ημερήσιο αριθμό των επισκεπτών σε 6.000 με τα εισιτήρια να έχουν αγοραστεί εκ των προτέρων.

8. Skellig Michael, Ιρλανδία

9. Lord Howe Island, Αυστραλία

10. Ανταρκτική

11. Μάτσου Πίτσου, Περού

12. Γκαλαπάγκος, Ισημερινός

Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου