Είκοσι πέντε χρόνια ιστορίας για το Ζύθο στη Θεσσαλονίκη

Οδηγός Θεσσαλονίκη

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Το πρώτο ζυθοεστιατόριο Ζύθος ήρθε στην ζωή της Θεσσαλονίκης το 1990, στην κεντρική πλατεία των Λαδάδικων. Από το χώρο του έχουν περάσει καλλιτέχνες, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων -και άλλοι διάσημοι ή μη- όλοι τους μερακλήδες.

Οδηγός Θεσσαλονίκη

Όσοι έζησαν εκείνα τα χρόνια του «Ζύθου» μιλούν για ένα ένδοξο στέκι που δίδαξε στην πόλη το καλό φαγητό και την ποιότητα σε ό,τι κι αν αφορά μια επιχείρηση. Ο Ζύθος σου λένε χαρακτηριστικά ήταν το «πρώτο καλό εστιατόριο» της πόλης.

Έκτοτε, λοιπόν, κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής προσφέροντας στους αμετανόητους θαμώνες αλλά και τους νέους επισκέπτες φρέσκο καφέ από το πρωί, ποιοτικό φαγητό και παγωμένη μπύρα από το μεσημέρι κι έπειτα. Και φυσικά να αποκτήσει κι ένα «αδερφάκι» το οποίο συναντάμε στην περιοχή του Λευκού Πύργου και έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα Ζύθος του Ντορέ.

Οι χώροι των δύο μαγαζιών διακρίνονται για τη ζεστασιά τους και την αύρα μιας άλλης εποχής που αποπνέουν. Ιδίως στο Ντορέ, το τσιμεντένιο τύπου «μωσαϊκό» πλακάκι, το βαρύ σκούρο ξύλο και οι vintage διακοσμητικές λεπτομέρειες με κάθε αντικείμενο να έχει τη δική του ιστορία συνθέτουν ένα μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από αλλοτινούς καιρούς.

Σήμερα, στους χώρους αυτούς μπορείτε να απολαύσετε μεζεδάκια αλλά και μια κουζίνα ελληνική με μεσογειακές επιρροές αλλά και «στοιχεία» Βόρειας Αφρικής, Μικράς Ασίας, Καππαδοκίας και Μέσης Ανατολής. Σταθερές αξίες στο κατάλογό του παραμένουν το σαγανάκι ελληνικών τυριών (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι), η σαλάτα του σεφ με τηγανητό αυγό, μπέικον, κρουτόν και σος κρασιού, οι Παλατιανοί κεφτέδες με κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι και φιστίκι Αιγίνης. Ωστόσο, ένα νέο πιάτο που έχει γίνει περιζήτητο είναι η διπλοφουρνιστή καραμελωμένη πανσέτα με πουρέ μελιτζάνας. Στο μενού σχεδόν πάντα υπάρχει ψάρι ημέρας, που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε. Το πιο δυνατό στοιχείο του καταλόγου ωστόσο, είναι η μπύρα. Όλες οι ελληνικές μικροζυθοποιϊες παρελαύνουν στην κάβα του και ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Κατά τη διάρκεια του έτους μάλιστα, διοργανώνονται ενδιαφέρουσες ζυθογευσίες συνοδεία των αντίστοιχων εδεσμάτων.

Info

Καθημερινά: 10.00-02.00, από τις 12.30 (κουζίνα)
Από €8-12/άτομο, €1,80-4,90 (μπύρα)
Κατούνη 5, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 540284
Τσιρογιάννη 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310279010, www.zithos.gr

Οδηγός Θεσσαλονίκη