Αυθεντικό κυκλαδίτικο «πρωινό» στο Central

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Στον νέο Περιφερειακό της Μυκόνου, σε απόσταση 5 λεπτών από τη Χώρα (στην ευρύτερη περιοχή της Αργύραινας), βρίσκεται το Central. Πρόκειται για ένα all day long cafe bar που άνοιξε τον Ιούνιο του 2013 από ένα ζευγάρι, το Μανώλη Κουσαθανά και την Σπυριδούλα Σιμωνετάτου, που κατάγονται από το νησί και το αγαπούν (κάτι παραπάνω από) πολύ. Ο λόγος που αναφέρομαι εξαρχής στους ιδιοκτήτες είναι ο εξής:

Περνώντας κανείς έξω από το Central δεν μπορεί καν να υποψιαστεί την αφοσίωση και το μεράκι που αναβλύζει αυτός ο χώρος. Θεωρεί, πως είναι ακόμα ένα cafe bar έξω από την Χώρα όπου μπορεί να πάρει ενδεχομένως κανείς "κάτι στα γρήγορα" και να φύγει. Αυτά μέχρι να μπει στο χώρο του, ο οποίος είναι απλός και προσεγμένος, βιομηχανικός, με το ρομαντικό βεραντάκι να ανεβάζει "τις μετοχές" του κατά πολύ. Η μοναδικότητα ωστόσο εδώ έγκειται στο ότι είσαι μια ανάσα από τη Χώρα, σε ένα ωραίο περιβάλλον και χρίζεις οικογενειακής αντιμετώπισης. Απολαμβάνεις τον καφέ σου ή ό,τι άλλο ρόφημα επιθυμείς, ενώ παράλληλα αισθάνεσαι μέλος μιας οικογένειας. Κι αυτό όταν και όπου συμβαίνει μαρτυρά αγάπη και μεράκι. Ωστόσο, φέτος, το Central έχετε έναν επιπλέον λόγο να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε κι αυτός ακούει στο όνομα κυκλαδίτικο πρωινό. Κι εννοώ αυθεντικό.

Για την ακρίβεια στο Central θα βρείτε την πληρέστερη πρόταση κυκλαδίτικου πρωινού στη Μύκονο. Και την αυθεντικότερη. Στην επιμέλεια του μενού (το οποίο σερβίρεται από τις 7.00 έως τις 15.00 καθημερινά) συναντάμε τον αγαπημένο μας, και από το Bakalo, chef Γιάννη Γαβαλά που δίχως υπερβολή έχει στήσει έναν κατάλογο άξιο συγχαρητηρίων. Κι αυτό γιατί η πρότασή του προσφέρει το αυτονόητο που όμως σπάνια συναντάμε. Απλότητα, ποιότητα, γεύση και ελληνικά προϊόντα εξ'ολοκλήρου.

Παραδοσιακές συνταγές, κυκλαδίτικα προϊόντα και δημιουργικότητα παντρεύονται εδώ με εξαιρετικό τρόπο. Για να πάρετε μια μικρή γεύση του τι θα... αντιμετωπίσετε αναφέρω ενδεικτικά το αυγό με τσιγαριστά χόρτα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ξυλόφουρνου, ξινότυρο Μυκόνου κ λαδολέμονο, που εγώ λάτρεψα. Το λαδοπαξίμαδο Κυθήρων με κιμά απο μυκονιάτικο λουκάνικο, γιαούρτι με σκόρδο και τηγανητό αυγό που κάθε άλλο παρά «βαρύ» είναι. Την ανδριώτικη φουρτάλια με πατάτα, κολοκύθι, μυκονιάτικο λουκάνικο κ νιώτικο κεφαλοτύρι και την χορτόπιτα με αγριομάραθο Μυκόνου και χειροποίητο φύλλο που θυμίζει «χωριό» (ή καλύτερα... νησί!). Πολύ γευστικές είναι και οι μπαγκέτες (η μοναδική πρόταση του καταλόγου που ενέχει μη κυκλαδίτικο προϊόν είναι η μπαγκέτα με σολομό), ενώ από το μενού δεν λείπουν και τα γλυκά. Αξίζει πραγματικά να ολοκληρώσετε το θρεπτικό πρωινό σας ή να επιλέξετε για δροσερό απογευματινό το χειροποίητο πρωινό (από το Casa Dolce).

Κλείνοντας, οι τιμές εδώ είναι λογικές, ενώ οι μερίδες καλό είναι να έχετε κατά νου ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιες. Ενδεικτικά, το αυγό με τσιγαριστά χόρτα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ξυλόφουρνου, ξινότυρο Μυκόνου κ λαδολέμονο κοστίζει €9 και σε αυτό το ποσό κυμαίνεται γενικά κατά μέσο όρο ό,τι κι αν επιλέξετε. Το πρωινό του Central, το οποίο σερβίρεται έως αργά το μεσημέρι βέβαια, ανήκει σίγουρα στα όσα νέα προστέθηκαν στο νησί των Ανέμων και αξίζει να δοκιμάσετε.

Info
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 07.00-01.00
Τμές: 3 ευρώ (freddo cappuccino), 6 ευρώ (ποτό)
Παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο

Νέα Περιφερειακή Οδός, Μύκονος, τηλ.: 2289077306, https://www.facebook.com/centralmykonos?fref=ts