Πέντε ταξίδια για το Νοέμβριο

Ο τελευταίος φθινοπωρινός μήνας του έτους μας επιφυλάσσει πολλές ταξιδιωτικές εκπλήξεις με τις ευκαιρίες για αποδράσεις σε όλο τον κόσμο να περιλαμβάνουν για ακόμα μια φορά ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές γιορτές και τόσα ακόμα.

Η συντακτική ομάδα του Lonely Planet μας καλεί να ταξιδέψουμε από το Ντουμπάι ως το Νεπάλ και από τη Γαλλία ως το Μεξικό για αξέχαστες στιγμές.

Παρακολουθήστε αγώνες καμήλας στο Ντουμπάι

Τα περισσότερα αξιοθέατα στο Ντουμπάι, από τα δροσερά πάρκα νερού ως τα εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευχάριστα στους επισκέπτες τους ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Μια όμως, διοργάνωση που εξαρτάται από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι οι ετήσιοι αγώνες καμήλας!

Οι συγκεκριμένοι αγώνες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών στο ειδικά διαμορφωμένο στάδιο Dubai Camel Race Track, το οποίο απέχει 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από το το κεντρικό Ντουμπάι.

Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, καθώς διακυβεύονται μεγάλα ποσά, με τις κορυφαίες αγωνιστικές καμήλες να αξίζουν έως και 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αν δεν έχετε δει ποτέ καμήλα να τρέχει, τότε το θέαμα θα σας εντυπωσιάσει. Μπορούν να φθάσουν τα 65 χλμ/ώρα, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το χαλαρό τους βάδισμα.

Οι καμήλες οδηγούνται από αναβάτες ρομπότ με τηλεκατευθυνόμενα μαστίγια και το όλο θέαμα είναι σουρεαλιστικό και συνάμα θεαματικό!

Η Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στο ήδη εντυπωσιακό, πολιτιστικό ημερολόγιο του Μεξικό είναι η Día de Muertos. Η Ημέρα των Νεκρών, όπως είναι γνωστή, είναι στην πραγματικότητα μια πολυήμερη εκδήλωση, που ενώνει τις χαμένες οικογένειες και φίλους και διαρκεί από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου.

Τα νεκροταφεία γεμίζουν κόσμο, που περιποιείται τους τάφους, τα σπίτια στήνουν βωμούς και τα καταστήματα πωλούν ζαχαρωτά κρανία και σκελετούς – παιχνίδια.

Η Ημέρα των Νεκρών τιμάται σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Πόλη του Μεξικό, στη Μερίντα και την Οαχάκα, όπου οι ντόπιοι παρακολουούν συναυλίες και εκθέσεις, δημιουργούν γλυπτά στην άμμο και συμμετέχουν σε παρελάσεις με ευφάνταστες στολές.

Συνδυάστε εκλεκτό φαγητό και παραλίες στο Margaret River της δυτικής Αυστραλίας

Γνωστή για τις παραλίες και τα βραβευμένα κρασιά της, η περιοχή Margaret River της Δυτικής Αυστραλίας προσφέρει στους επισκέπτες της και ενδιαφέρουσες γαστριμαργικές προτάσεις.

Με το έδαφος της να μοιάζει με εκείνο της Μπορντό στη Γαλλία, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παγκόσμιας κλάσης Cabernet sauvignons και Chardonnays σε πάνω από 200 οινοποιεία. Ξεκινήστε, λοιπόν, με μια γευσιγνωσία, συνεχίστε με ένα gourmet γεύμα και περιηγηθείτε στους αμπελώνες της περιοχής.

Θα βρείτε ακόμα παραγωγούς τυριού, ελαιόλαδου, σοκολατοβιομηχανίες, αλλά και ζυθοποιεία και εστιατόρια, που προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά. Ο Νοέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για μια εξόρμηση στην περιοχή, αφού ο καιρός είναι ζεστός.

Στα τέλη Νοεμβρίου, το ετήσιο Φεστιβάλ Margaret River Gourmet Escape συγκεντρώνει 30 από τους κορυφαίους ειδικούς στο κρασί και το φαγητό από όλο τον κόσμο.

Οινικές διαδρομές στο Beaujolais της Γαλλίας

Καθώς ο Νοέμβριος μας εισάγει σιγά σιγά στον χειμώνα, το καλύτερο μέρος για να μπείτε σε μια εορταστική διάθεση και να χαλαρώσετε είναι η περιοχή Beaujolais στη Γαλλία, διάσημη για τα φρουτώδη κόκκινα κρασιά της.

Πάρτε το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο σας και περιηγηθείτε στους δρόμους του κρασιού, περνώντας μέσα από ένα συναρπαστικό τοπίο από αμπελώνες, λόφους και γραφικά χωριά.

Μην χάσετε τα μεσάνυχτα της τρίτης Πέμπτης του Νοέμβρη, όταν το πρώτο μπουκάλι Beaujolais Nouveau θα ανοίξει, δίνοντας το σύνθημα για πολλές εκδηλώσεις.

Βγείτε στους δρόμους, όπου στήνονται πάρτι στην πόλη Beaujeu, 64 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λυών, με μουσική, χορό, φαγητό και άφθονο κρασί!

Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ των Σέρπα στο Νεπάλ

Με το τέλος των μουσώνων, η καλοκαιρία επιστρέφει στα Ιμαλάια, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία στα ψηλότερα βουνά του κόσμου. Παράλληλα, αυτή την εποχή διοργανώνεται το Mani Rimdu, το μεγαλύτερο φεστιβάλ των Σέρπα στο Νεπάλ.

Για τρεις μέρες, από τις 6 ως τις 9 Νοεμβρίου, το μοναστήρι Tengboche αποκτά ζωή φιλοξενώντας χορούς μεταμφιεσμένων, τελετές φωτιάς και πολλά ακόμα εντυπωσιακά τελετουργικά.

Οι Σέρπα συγκεντρώνονται εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους μοναχούς και για να αποκτήσουν τα “ιερά χάπια”, που πιστεύεται ότι εγγυώνται μεγάλη διάρκεια ζωής και θρησκευτική αξία.

Αξίζει να ζήσετε από κοντά αυτή την εμπειρία και να δείτε τους θρυλικούς χορούς, που εκτελούνται φορώντας εντυπωσιακά κοστούμια και μάσκες, οι οποίες απεικονίζουν τρομακτικές θεότητες και τα υπερφυσικά όντα ghings, που προστατεύουν τη βουδιστική θρησκεία.

Αν δεν καταφέρετε να εξασφαλίσετε μια θέση, παρόμοιες τελετές πραγματοποιούνται και στο μοναστήρι Chiwong.