Περιήγηση σε γραφικά χωριά στο δυτικό Ζαγόρι

Στην "καρδιά" της Ηπείρου, φωλιασμένα στις κορυφογραμμές της Τύμφης, κρυμμένα σε δάση από πεύκα και έλατα, βρίσκονται σκορπισμένα τα Ζαγοροχώρια. Τα αξιοθέατα αλλά και οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή είναι πραγματικά ανεξάντλητα!

Χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική, στην οποία κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και ο σχιστόλιθος, το δίκτυο των 48 γραφικών χωριών θα σας μαγέψει με την σπάνια ομορφιά του και την ιδιαιτερότητα του κάθε οικισμού. Ας κάνουμε μια βόλτα στο δυτικό Ζαγόρι, με οδηγό μας το Visit Greece.

Άνω Πεδινά

Καλοδιατηρημένο παραδοσιακό χωριό, χτισμένο κοντά σε οροπέδιο (υψόμετρο 960 μ.). Είναι τόπος καταγωγής επιφανών ανδρών του πνεύματος κι εθνικών ευεργετών. Στη Μονή Ευαγγελιστρίας (1793), σώζονται εικόνες του 17ου-19ου αι. Απέχει 35,5 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Bίτσα

Παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριό που αποτελείται από την Άνω και την Κάτω Βίτσα. Ως γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων, διαθέτει υπέροχα αρχοντικά. Η Σκάλα της Βίτσας οδηγεί στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, ενώ στη διαδρομή προς το Μονοδένδρι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως έναν οικισμό και δύο νεκροταφεία. Απέχει 36 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Kάτω Πεδινά

Γνωστά για τα πέτρινα αλώνια και το πάρκο εκτροφής στρουθοκαμήλων. Είναι χτισμένα σε οροπέδιο (υψόμετρο 940 μ.) και στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί αρχαίοι τάφοι. Το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου Βαστανιών-Καλυβιών είναι του 15ου αι. Απέχουν 37,5 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Mονοδένδρι

Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός (υψόμετρο 1.060 μ.), με λιθόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια, στο οποίο λειτουργεί το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, με παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά. Βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου. Εξαιρετικό είναι το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη βυζαντινή Μονή της Αγίας Παρασκευής (15ου αι.) και συνεχίζεται και πέρα από αυτήν, μέσα στο φαράγγι. Απέχει 39 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Eλαφότοπος

Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια τόσο για την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την περίτεχνη ρυμοτομία του όσο και για την περίοπτη θέση όπου είναι χτισμένος (υψόμετρο 1.100 μ.). Οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Κοίμησης της Θεοτόκου διαθέτουν επίχρυσα ξυλόγλυπτα τέμπλα και παλιές εικόνες. Στη θέση «Κάστρο» υπάρχουν υπολείμματα τειχισμένου οικισμού των Μολοσσών. Aπέχει 40,5 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Aρίστη

Πανέμορφο παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριό, κοντά στο οποίο εντοπίστηκαν ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου. Το «Αρχοντικό Σταμάτη» είναι εξαίρετο δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Κοντά στις όχθες του Βοϊδομάτη, σε θαυμάσια τοποθεσία, είναι χτισμένη η Μονή της Παναγιάς της Σπηλαιώτισσας (16ου αι.). Στο «Καστράκι», με την πανοραμική θέα, υπάρχουν αρχαία ερείπια. Πολύ ωραία είναι η διαδρομή στα «Καγκέλια», από τη γέφυρα του Bοϊδομάτη προς το Πάπιγκο. Απέχει 48 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Bίκος

Το παραδοσιακό Ζαγοροχώρι είναι χτισμένο στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού (υψόμετρο 770 μ.), όπου ξεκινά ο εθνικός δρυμός Bίκου-Aώου. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, έπειτα από 30 λεπτά περπάτημα, φτάνετε στις πηγές του Βοϊδομάτη, ιδανική περιοχή για περιηγήσεις και σπορ του βουνού. Aπέχει 53 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.

Πάπιγκο - Mικρό Πάπιγκο

Χαρακτηρισμένα παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου, με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή κι εργαστήρι ξυλογλυπτικής. Είναι από τα δημοφιλέστερα Ζαγοροχώρια και βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου (υψόμετρο 960 μ.). Ένα μονοπάτι συνδέει τα δύο χωριά, που αποτελούν αφετηρία για εξορμήσεις σε πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες. 

Το μονοπάτι περνάει από τις «Oβίρες» ή «Pόγκοβο», τις φυσικές μικρές λιμνούλες που το καλοκαίρι προσφέρονται για μπάνιο. Έχουν θέα την Αστράκα, την κορυφή του όρους Τύμφη, ενώ το σπηλαιοβάραθρο «Προβατίνα» που βρίσκεται στην περιοχή είναι το δεύτερο σε βάθος παγκοσμίως.

Στο κτήριο του δημοτικού σχολείου στο Πάπιγκο στεγάζεται το καλά οργανωμένο Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι. Απέχουν 59 και 61,5 χλμ., αντίστοιχα, βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα.