Πέντε ταξίδια για τον Οκτώβριο

Ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ο Οκτώβριος σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε ξεχωριστούς προορισμούς, μακριά από τα πλήθη των τουριστών, που τους κατακλύζουν τις υπόλοιπες εποχές.

Από την Κωνσταντινούπολη ως την Μιανμάρ και από το Μπάλι ως τη Μάλτα, οι συντάκτες του Lonely Planet μας προτείνουν και για αυτόν τον μήνα πέντε μοναδικά ταξίδια. Ανακαλύψτε τα!

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Το πλήθος τουριστών, που κατακλύζει την παντοτινά δημοφιλή Κωνσταντινούπολη, έχει πια αποχωρήσει τον Οκτώβριο. Μπορείτε, λοιπόν, να θαυμάσετε κορυφαία αξιοθέατα, όπως το παλάτι του Τοπ Καπί και τον Ναό της Αγίας Σοφίας περιμένοντας σε μικρότερες ουρές και πληρώνοντας λιγότερα για τη διαμονή σας.

Θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να ανακαλύψετε τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, κάνοντας μια βόλτα σε γειτονιές πέρα από το Sultanahmet. Επισκεφθείτε το Beyoğlu, μια ανερχόμενη συνοικία, που θα σας προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα στον διάσημο πεζόδρομο της Ιστικλάλ, που ξεκινά από την Πλατεία Ταξίμ. Εδώ θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό, ποτό, αλλά και τα διάσημα γλυκά της πόλης.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια οι δρόμοι μεταξύ της Γέφυρα του Γαλατά και του Tophane έχουν μετατραπεί σε δημοφιλείς προορισμούς, με hipster στέκια όπως τα Karabatak και Unter.

Εναλλακτικά, στο Beyoğlu φιλοξενούνται ενδιαφέροντες χώροι τέχνης, όπως οι İstanbul Modern, SALT Beyoğlu and SALT Galata, τον οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για τη φανταστική θέα από το εστιατόριο του τελευταίου ορόφου.

Bagan, Μιανμάρ

Η περίοδος των μουσώνων στη Μιανμάρ κρατά συνήθως τα πλήθη στον κόλπο, αλλά αυτή είναι μία από τις καλύτερες περιόδους για να επισκεφθείτε το Bagan.

Τον Οκτώβριο σταματούν οι έντονες βροχοπτώσεις, έτσι, θα δείτε πιο πλούσια βλάστηση με πολύ λιγότερη σκόνη και οι συνθήκες είναι ιδανικές για να εξερευνήσετε τους περισσότερους από 3000 βουδιστικούς ναούς, οι οποίοι δεσπόζουν σε όλη την πεδιάδα Bagan.

Περιπλανηθείτε γύρω από το τείχος της παλιάς πόλης του 9ου αιώνα, κάντε μια βόλτα με ποδήλατο στις γύρω περιοχές για να θαυμάσετε τους ναούς και τα εντυπωσιακά μνημεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα.

Μην χάσετε τον επιβλητικό ναό Ananda Pahto, με την 51 μέτρων κορυφή του, που μοιάζει να λαμπυρίζει από μακριά, αλλά και το Shwezigon Paya, που φωτίζεται όπως ο ήλιος δύσει. Χαλαρώστε με μια βαρκάδα στον ποταμό Ayeyarwady ή κάντε μια αξέχαστη βόλτα με αερόστατο την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει.

Μάλτα

Αν θέλετε να αποφύγετε τα πρώτα κρύα του χειμώνα, ταξιδέψτε στο ηλιόλουστο, μεσογειακό νησί της Μάλτας, όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν κατά μέσο όρο τους 24C, τα πλήθη των τουρσιτών έχουν φύγει και το κόστος διαμονής έχει μειωθεί.

Ο ήπιος καιρός είναι ιδανικός για περπάτημα σε μονοπάτια στις κορυφές των βράχων ή αναρρίχηση στις βραχώδεις ακτές. Η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή και το νησί διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, όπως αυτή στον Mellieħa Bay, αλλά και τους αμμώδεις όρμους Golden και Għajn Tuffieħa.

Δύο κορυφαίες περιοχές κατάδυσης, ο πανέμορφος όρμος Blue Lagoon με τη λευκή άμμο και η Blue Hole, μια εντυπωσιακή ασβεστολιθική τρύπα είναι επίσης πολύ πιο ήσυχες αυτή την εποχή.

Αν σας αρέσουν τα πολιτιστικά δρώμενα, ο Οκτώβριος στη Μάλτα είναι γεμάτος φεστιβάλ. Η πρωτεύουσα Βαλέτα μένει “ξύπνια” μέχρι αργά το βράδυ με ζωντανή μουσική και τέχνη, κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας. Επίσης η τριήμερη γιορτή στην Vittoriosa προσφέρει μουσική και φαγητό, με αποκορύφωμα τη βραδιά που οι ιστορικοί δρόμοι της πόλης φωτίζονται από τη λάμψη χιλιάδων κεριών.

Μπάλι, Ινδονησία

Μερικοί θα υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει λάθος στιγμή για να επισκεφθείτε το τροπικό Μπάλι, αλλά ο Οκτώβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες.

Αν και τεχνικά είναι η αρχή της εποχής των μουσώνων, οι βροχές δεν ξεκινούν συνήθως τόσο νωρίς, έτσι μπορείτε να απολαύσετε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 27C, φθηνότερα δωμάτια και λιγότερη πολυκοσμία.

Οι λάτρεις του σερφ μπορούν ακόμα να δαμάσουν τα κύματα, ενώ αν είστε σε εορταστικό κλίμα, μπορείτε να παρευρεθείτε στις οι ετήσιες επετείους των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπάλι, στις 12 Οκτωβρίου 2002 και την 1 Οκτωβρίου του 2005, που έχουν μετατραπεί σε ευκαιρία για γιορτή.

Σχεδιασμένο για να τονώσει την οικονομία και την κοινότητα το Φεστιβάλ Συγγραφέων και Αναγνωστών διοργανώνεται από την 1η έως τις 5 Οκτωβρίου.Φέτος περισσότεροι από 150 συγγραφείς από περισσότερες από 25 χώρες θα συμμετάσχουν.

Από τις 7 έως τις 12 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί και το Καρναβάλι στην Κούτα, το οποίο συμπίπτει και με το Φεστιβάλ Τροφίμων. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπάλι από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου ή απλά να χαλαρώσετε δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείο σας με ένα παγωμένο κοκτέιλ στο χέρι.

Colonia, Ουρουγουάη

Καθώς στο νότιο ημισφαίριο μπαίνει η άνοιξη, επισκεφθείτε την Colonia del Sacramento στην Ουρουγουάη. Πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη της χώρας, αφού ιδρύθηκε από Πορτογάλους στα τέλη της δεκαετίας του 1600.

Η ζωή εδώ κινείται με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με το Μοντεβιδέο και το Μπουένος Άιρες, το οποίο απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο.

Ένα Σαββατοκύριακο κάθε Οκτώβριο η Ουρουγουάη τιμά την πολιτιστική κληρονομιά της στην Días del Patrimonio, με δωρεάν είσοδο σε εκκλησίες, μουσεία, ιστορικά σπίτια και άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Στην Colonia, μπορείτε να περιηγηθείτε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της Ιστορικής Συνοικίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του 17ου και του 18ου αιώνα.

Θαυμάστε την Portón de Campo, την πύλη της πόλης με την ξύλινη κινητή γέφυρα και την παλαιότερη εκκλησία της Ουρουγουάης, την Βασιλική Santísimo Sacramento. Ανεβείτε στην κορυφή του ιστορικού φάρου και απολαύστε το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.