Μαρακές: Ανακαλύψτε τα μυστικά της Κόκκινης Πόλης

Το διαμάντι του Νότου, η γοητευτική κόκκινη πόλη του Μαρακές σας υποδέχεται στους πρόποδες του Άτλαντα προσφέροντας σας ξεχωριστές εμπειρίες, σε μια εναλλακτική καλοκαιρινή απόδραση, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και το μυαλό σας.

Πολύβουα παζάρια, υπαίθριες αγορές, εντυπωσιακά παλάτια και κήποι είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την μοναδική πόλη κι ενώ οι οι περισσότερες επισκέψεις στο Μαρακές αναλώνονται γύρω από το τέμενος Jemaa el Fna και την κεντρική πλατεία της πόλης, που είναι γεμάτη από γητευτές φιδιών και παραμυθάδες, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

Για εκείνους που θέλουν να διεισδύσουν στους στενούς δρόμους γύρω από την πλατεία ή στην έρημο και τα βουνά έξω από την πόλη, το Μαρακές τους ανταμείβει με απίστευτα αρώματα και πολυτελή ευχαρίστηση. To CΝΝ παρουσιάζει έξι πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το Μαρακές.

Περιηγηθείτε στα σοκάκια

Η εξερεύνηση στην παλιά Μεδίνα μπορεί να είναι ευχάριστη, αλλά και ακριβή εξαιτίας των μικρών μπουτίκ που πωλούν σχεδόν τα πάντα. Μεταξύ των τοπικών σουβενίρ είναι οι ρόμπες ντζεμπάλα, τα μπαχαρικά, οι μπαμπουτσες (Μαροκινές παντόφλες), τα παλιά χαλιά και τα χρωματιστά κεραμικά.

Φυσικά δεν γίνεται να ψωνίσετε στο παζάρι εάν πρώτα δεν κάνετε παζάρια με τους εμπόρους κάτι που αποτελεί το must της αγοράς. Άλλωστε το παζάρι δεν θα σας κάνει να κερδίσετε μόνο χρήματα, αλλά και να έχετε μια ευχάριστη συζήτηση με τον πωλητή.

Από τα καλύτερα σημεία για να ψωνίσετε είναι η «Χρυσή Πύλη» (La Porte D’Or) ένα παλιό διόροφο παζάρι στο οποίο μπορείτε να βρείτε πολλές αντίκες.

Βόλτα στον κήπο Majorelle

Ίσως είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου ένας ήσυχος κήπος συναντά τον περίπλοκο κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Ο κήπος αυτός κληροδοτήθηκε στο Μαρακές από τον Γάλλο ζωγράφο, Jacque Majorelle και στη συνέχεια διασώθηκε από την μετατροπή του από τον σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent, ο οποίος τον αγόρασε την δεκαετία του ’80 και μετά τον θάνατό του η τέφρα του σκορπίστηκε ανάμεσα στα φυτά.

Ο κήπος, συνδυάζει την μαυριτανική με την art deco αρχιτεκτονική και είναι γεμάτος ασυνήθιστα λουλούδια. Σήμα κατατεθέν του η εντυπωσιακή μπλε βίλα, που δεσπόζει ανάμεσα στα δέντρα.

Χαλαρώστε σε ένα χαμάμ

Ένα σημαντικό κομμάτι της Μαροκινής ζωής και κουλτούρας είναι να απολαύσεις τον ατμό ενός χαμάμ ή ενός δημόσιου λουτρού.

Το να δέχεσαι τη φροντίδα από έναν εντελώς άγνωστο μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα χαλάρωσης για όλους, αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεφύγει κανείς από την πολύβουη Μεδίνα και να αναζωογονήσει το δέρμα και τους μύες τους.

Δοκιμάστε τις υπηρεσίες του Les bains de Marrakech, ενός πολυτελούς spa κοντά στην αγορά που διαθέτει ιδιαίτερα δωμάτια μασάζ.

Επισκεφθείτε ή μείνετε σε ένα παλάτι

Το παλάτι El Badi μπορεί να αποτελείται πλέον από ερείπια, ωστόσο είναι ακόμα δυνατόν να πάρει κανείς μια ιδέα από την προηγούμενη δόξα του σπιτιού, όπου κατοικούσε ο σουλτάνος τον 16ο αιώνα. Υπάρχουν υπόγεια δωμάτια και ένας λαβύρινθος για να εξερευνήσετε, καθώς και ένα μουσείο με αντικείμενα από ένα παλιό ιερό του τεμένους Jemaa el Fna.

Το ανάκτορο Mamounia είναι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, που για το μεγαλύτερο μέρος ενός αιώνα, φιλοξενούσε διάσημους προσκεκλημένους όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Τσάρλυ Τσάπλιν. Το Mamounia εξακολουθεί να προσελκύει και σήμερα διασημότητες. Η κόρη του Ρώσου Προέδρου, Πούτιν, εικάζεται ότι παντρεύτηκε εκεί το 2013.

Ακόμα ένα πολυτελές ξενοδοχείο είναι το παλάτι Namaskar, το οποίο βρίσκεται στον δρόμο από το Μαρακές προς την οροσειρά του Άτλαντα. Έχει παραδοσιακές επιρροές, ενώ το spa του σε στυλ όασης θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλης της Αφρικής.

Επίσκεψη στην οροσειρά του Άτλαντα

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε στο Μαρακές είναι μια επίσκεψη στην οροσειρά του Άτλαντα ,όπου ο δροσερός αέρας θα σας ανακουφίσει από τη ζέστη και τη σκόνη της πόλης.

Η πόλη Lalla Takerkoust, που βρίσκεται 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά είναι γνωστή για το φράγμα και τη λίμνη της και αποτελεί ιδανικό προορισμό για να κάνετε ποδήλατο, βόλτα με καμήλα ή απλά να ατενίζετε τις κορυφές των βουνών.

Η κοιλάδα Ourika στους πρόποδες της οροσειράς αποτελεί δημοφιλή προορισμό για αποδράσεις, όπου κανείς μπορεί να δει τα βερβέρικα χωριά που περιβάλλονται από καταρράκτες και ποτάμια.

Το χωριό Armed,, 64 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, είναι η τελευταία στάση πριν το Toubkal, το ψηλότερο βουνό του Μαρόκου, από την κορυφή του οποίου μπορεί κάποιος να δει τη Σαχάρα.

Μια βόλτα με αερόστατο

Τα τελευταία 20 χρόνια η πόλη του Μαρακές έχει αναδειχθεί ως προορισμός για εκδρομές με αερόστατο στον καθαρό ουρανό του Μαρόκο, όπου σπάνια θα δείτε σύννεφα ή βροχή.

Μπορεί η μοναδική αυτή βόλτα να κοστίζει κάτι παραπάνω στους ταξιδιώτες, ωστόσο αξίζει σίγουρα, αφού εκτός από μια ξεχωριστή εμπειρία, προσφέρει την καλύτερη θέα στην οροσειρά του Άτλαντα.

Αναζητήστε την εταιρεία Ciel d'Afrique, που θα σας προσφέρει μια καλά οργανωμένη εκδρομή, λόγω των δεκαετιών εμπειρίας στις βόλτες με αερόστατο.