Ταξίδι στην παραμυθένια ατμόσφαιρα της Σύμης

Ένας γοητευτικός οικισμός με πολύχρωμα νεοκλασικά αρχοντικά, που δεσπόζουν στο λόφο ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο, σας υποδέχεται σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων, τη Σύμη!

Το μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο, που απλώνεται από το απάνεμο λιμάνι της, τον Γιαλό και συνεχίζει στο λόφο ως την Άνω Σύμη (Χωριό) έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ανέπαφη ομορφιά ενός νησιού, που θα κλέψει ένα κομμάτι από την καρδιά σας.

Περιήγηση στον Γιαλό και την Άνω Σύμη

Ξεκινήστε την περιήγηση σας στο νησί με μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι και δείτε το Ρολόι του 1881 και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, το Μιχαλάκι, ενώ το καμπαναριό της Ευαγγελιστρίας ξεχωρίζει στη δεξιά άκρη του λιμανιού.

Οι δυο πλευρές του λιμανιού ενώνονται με ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι, το καλντιρίμι, ενώ δίπλα του βρίσκεται το γραφικό οίκημα του Τελωνείου και δίπλα του η Ψαραγορά. Από τη γέφυρα προς τα μέσα απλώνεται η πλατεία του Κάμπου, όπου θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο Σύμης.

Στις δυο κύριες πλατείες, του Κάμπου και της Σκάλας είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταστήματα, ενώ τα παραδοσιακά καφενεία δίπλα στη θάλασσα σας περιμένουν για στιγμές χαλάρωσης.

Συνεχίστε τη βόλτα σας ανεβαίνοντας τα 500 σκαλοπάτια της Καλής Στράτας, που θα σας οδηγήσουν στον πάνω οικισμό της Σύμης, το Χωριό. Τα όμορφα αρχοντικά με την μοναδική αισθητική θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ κάθε τόσο θα σταματάτε για μια ακόμα φωτογραφία του λιμανιού από ψηλά.

Οι εντυπωσιακές εκκλησίες του Χωριού με τα ξεχωριστά τέμπλα, τις μεταβυζαντινές εικόνες, τα βαρύτιμα ιερά σκεύη και τα χαλικόστρωτα πλατιά ( αυλές ) αξίζουν την προσοχή σας. Μην παραλείψετε να δείτε τη Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου, με την εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας του μεταβυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Κλόντζα, αλλά και τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες ακόμα.

Στο λόφο της Νουλιάς βρίσκονται οι Μύλοι, απομεινάρια της περιόδου της ακμής του νησιού, και το παλιό μνημείο, που ονομάζεται Ποντικόκαστρο.

Η μεγαλύτερη πλατεία του Χωριού είναι αυτή του Λαϊκού Συλλόγου, που διαθέτει παιδική χαρά, ταβέρνες, μαγαζιά, καφετέριες και αποτελεί το κέντρο του Χωριού.

Το ιστορικό μοναστήρι του Πανορμίτη

Ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του νησιού, το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και βρίσκεται σε μια απαράμιλλης ομορφιάς έκταση μες στο πράσινο.

Επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό Μουσείο του μοναστηριού, αλλά και τη βιβλιοθήκη με τα σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα.

Βουτιά στις παραλίες της Σύμης

Το καλοκαίρι ξεκινάνε από το γιαλό καΐκια και μικρά σκάφη με προορισμό τις θαυμάσιες παραλίες του νησιού εκτελώντας ημερήσιες εκδρομές. Η κοντινότερη στον οικισμό παραλία και δημοφιλέστερη είναι η Νος, ενώ στο Πέδι θα φτάσετε με τα πόδια, λεωφορείο ή ταξί.

Κολυμπήστε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή του νησιού γιατί έχει πίσω της ένα κάθετο βράχο ύψους γύρω στα 300 μ, αλλά και στην αμμουδιά του Αγίου Νικολάου, στην γραφική Νανού, κάτω από τη σκιά των κυπαρισσιών, στον Μαραθούντα, στο Μαρόνι και τόσες ακόμα.

Δοκιμάστε γαστρονομικές εκπλήξεις

Ένα από τα πιο διάσημα εδέσματα του νησιού, το συμιακό γαριδάκι προσφέρεται σε όλες τις ψαροταβέρνες του νησιού. Απολαύστε ακόμα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και αθερινόπιτα! Για επιδόρπιο, τι καλύτερο από συμιακούς λουκουμάδες, τα λεγόμενα ακούμια.