Λευκάδα: Η φιλόξενη “ντίβα” του Ιονίου

Γραφικοί οικισμοί, κρυστάλλινα νερά που αγκαλιάζουν τους εντυπωσιακούς όρμους της και πάνω από είκοσι μικρά νησάκια να τη συντροφεύουν, η πανέμορφη Λευκάδα καταφέρνει να συγκεντρώνει τα φλας της δημοσιότητας!

Κλέβοντας για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις, λόγω της εγγύτητας της με τον διάσημο Σκορπιό, του Αριστοτέλη Ωνάση και τον ζάμπλουτο νέο του ιδιοκτήτη, η Λευκάδα δεν φαίνεται να χρειάζεται ιδιαίτερη διαφήμιση, αφού από μόνη της αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό.

Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο στοιχεία της της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη γοητεία ενός νησιού. Πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, λόγω και της σύνδεσης της με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω της πλωτής γέφυρας, έχει όλα τα στοιχεία που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες!

Τα αξιοθέατα του νησιού αμέτρητα, το ίδιο και τα μέρη που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε. Σας δίνουμε μια γεύση από τα πιο σημαντικά. Ξεκινήστε την περιήγηση σας με μια βόλτα στην πόλη της Λευκάδας. Είναι ταυτόχρονα και το λιμάνι του νησιού και διαθέτει έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό, που θυμίζει “ψαροκόκαλο”.

Περπατήστε στα όμορφα σοκάκια, που θα σας οδηγήσουν σε μικρές πλατείες και παρατηρείστε τα παραδοσιακά σπίτια, τα περίτεχνα καμπαναριά και τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους. Στον παραλιακό πεζόδρομο θα χαλαρώσετε κάθε ώρα της ημέρας, απολαμβάνοντας τον πρωινό σας καφέ, το φαγητό σας και ένα ποτό το βράδυ, ενώ η κεντρική πλατεία θα γίνει ένα ακόμα στέκι σας για διασκέδαση.

Το φρούριο της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και κατασκευάστηκε το 1300 από τον Σικελό Ιωάννη Ορσίνι με σκοπό την απόκρουση των πειρατών. Σήμερα φιλοξενεί τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τον 40 αιώνα μ.Χ. Βασικό τμήμα των εκθεμάτων προέρχεται από την ανασκαφική προσπάθεια που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Dörpfeld, ο οποίος αναζήτησε στο νησί τεκμήρια για να στοιχειοθετήσει τη θεωρία του ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη.

Επισκεφθείτε τη λιμνοθάλασσα, που είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου. Προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, αφού θεωρείται υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και είναι ένα μέρος που θα σας εντυπωσιάσει. Στην περιοχή λειτουργεί αιωνόβιο ιχθυοτροφείο.

Πάρτε το ποδήλατο σας και εξερευνήστε το νησί. Ειδικά η πόλη της Λευκάδας και οι κοντινές της παραλίες είναι ιδανικές για ποδηλατάδες. Ρωτήστε τους ντόπιους για τις καλύτερες διαδρομές, πάρτε μαζί σας νερό και καπέλο και ετοιμαστείτε για ορθοπεταλιές.

Το Νυδρί θεωρείται το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Προσφέρεται για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, ενώ εκεί χτυπά και ο παλμός της νυχτερινής ζωής του νησιού. Από το λιμάνι του ξεκινούν καράβια για το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Στερεά Ελλάδα.

Γνωρίστε τις παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά. Το Κάθισμα είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ, η εξωτική παραλία των Εκρεμνών και το διάσημο Πόρτο Κατσίκι είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες επιλογές για καλοκαιρινές βουτιές. Στην παραλία του Αϊ-Γιάννη και στη Βασιλική θα ενθουσιαστούν οι windsurfers και kite surfers.

Στα κοντινά νησάκια Κάλαμος και Καστός θα ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, αλλά και εντυπωσιακές σπηλιές.

Οι καταρράκτες της Ακόνης είναι ακόμα μια ξεχωριστή τοποθεσία του νησιού. Αποδράστε από τη ζέστη του καλοκαιριού σε ένα εξωτικό περιβάλλον, που μάγεψε του δυο μεγάλους συγγραφείς της Λευκάδας, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, οι οποίοι τους αναφέρουν συχνά στα έργα τους.