Πασχαλινά έθιμα και παραδόσεις στην Αίγινα

Το δικό της ιδιαίτερο χρώμα αναδεικνύει η γραφική Αίγινα τις ημέρες του Πάσχα, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου.

Η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού. Συγκεκριμένα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής με ιδιαίτερη λαμπρότητα γίνεται η περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Αίγινας.

Σημείο συνάντησης και των τριών εκκλησιών της πόλης, του Αγίου Νικολάου, της Μητρόπολης και της Παναγίτσας, είναι το Δημαρχείο. Εκεί ψάλλεται κοινή δέηση κι ύστερα ο καθένας επιστρέφει στην ενορία του.

Η Ανάσταση στο νησί είναι φαντασμαγορική. Βεγγαλικά και κροτίδες δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο λιμάνι και του Αγίου Νικολάου στην πόλη.

Για να ζήσετε μια διαφορετική και ξεχωριστή Ανάσταση επισκεφθείτε τον μεγαλόπρεπο Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Μοναστήρι που έχει χτιστεί στη χάρη του Αγίου και βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας.

Εναλλακτικά, γιορτάστε την Ανάσταση σε μια από τις Μονές του νησιού, τη Μονή Αγίας Αικατερίνης, τη Μονή Αγίου Χριστοφόρου και τη Μονή Χρυσολεόντισσας.

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει στην Αίγινα ένα έθιμο παλιό, αλλά όχι ξεχασμένο. Ανήμερα της Αναστάσεως στην Αίγινα γινότανε ο χορός της Λαμπρής. Από τα παλαιότερα χρόνια οι χορευτές έπαιρναν θέση ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο, ώστε ο ναός του Τιμίου Σταυρού να βρίσκεται στο κέντρο.

Οι γέροντες σέρνουν το χορό και τους ακολουθούν με τη σειρά οι άγαμοι, οι έγγαμοι άνδρες και ξανά γέροντες, δημιουργώντας ένα τόξο ανδρών. Οι γυναίκες σχηματίζουν ένα άλλο τόξο, πρώτα οι γερόντισσες, μετά οι νέες κοπέλες, οι παντρεμένες και ξανά οι γερόντισσες.

Ο μικρός χορός γινόταν στην πλατεία της Παναγίας της Φορίτισσας. Σε αυτόν οι νέοι φανέρωναν την αγάπη τους στην κοπέλα που αγαπούσαν. Ο μεγάλος χορός γινόταν στην πλατεία της Εκκλησίας του Σταυρού, όταν τελείωνε ο μικρός χορός. Σε αυτόν συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

Και στους δύο χορούς ιδιαίτερη συμμετοχή είχεο τραγουδιστής και τα όργανα. Ο χορός της Λαμπρής διαρκούσε τρεις μέρες και επαναλαμβανότανε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες κάθε Πέμπτη. Σήμερα το έθιμο αναβιώνει κάθε Λαμπρή στην Εκκλησία του Σταυρού στην Παλαιοχώρα.