Πάσχα στη μαγική αγκαλιά της Μάνης

Η άγρια ομορφιά της μαγεύει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη, τα σκαρφαλωμένα πάνω σε απόκρημνους λόφους πέτρινα χωριά της δεσπόζουν περήφανα προσφέροντας μοναδική θέα στη θάλασσα, ενώ άλλα βρέχονται από τα γαλαζοπράσινα νερά των γραφικών της κόλπων.

Η Μάνη υποδέχεται την άνοιξη και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να ζήσετε το παραδοσιακό Πάσχα, όπως μόνο η ύπαιθρος μπορεί να το προσφέρει.

Η άγονη και βραχώδης περιοχή της Μάνης και η ιστορική της σύνδεση με την Αρχαία Σπάρτη εμπνέουν στους κατοίκους της εδώ και αιώνες το αίσθημα του σεβασμού στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Το ζύμωμα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Μάνης. Οι νοικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνουν λαμπριάτικες κουλούρες από την Μεγάλη Πέμπτη χρησιμοποιώντας επτάζυμο ζυμάρι. Ο αριθμός τους αντιστοιχεί σε κάθε άτομο του σπιτιού, αλλά και σε συγγενείς, φίλους και βαφτιστήρια.

Ένα ακόμα έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης έχει να κάνει με τα κόκκινα αυγά. Εκείνη τη μέρα λοιπόν παραχώνουν στο χώμα ένα αυτό και το βγάζουν την Κυριακή του Πασχα. Οι παλαιότεροι μάλιστα ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον "διαβάζοντας" τα σχήματα των κηλίδων που σχηματίζονται πάνω στο τσόφλι.

Μάλιστα, οι ντόπιοι συνηθίζεται να μαζεύουν τα αυγά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, που νηστεύουν, ενώ παλαιότερα τα πήγαιναν στην εκκλησία για να ευλογήσει ο παπάς, πριν τα θάψουν στο χώμα.

Η Μεγάλη Παρασκευή έχει ιδιαίτερο χρώμα σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Μάνης, με τους πιστούς να ακολουθούν με ευλάβεια την περιφορά του Επιταφίου, ενώ στη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης ο χαρμόσυνος ήχος από τις καμπάνες μπλέκεται με τα θεαματικά πυροτεχνήματα και τις κροτίδες δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Την ημέρα της Λαμπρής ξεκινά το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού σε φωτιά με κληματόβεργες, του “λαμπρινού”, που την Μεγάλη Πέμπτη στολίζεται με κόκκινη κορδέλα στο λαιμό ή σημαδεύεται στη ράχη με κόκκινη βαφή.

Το γεύμα συνοδεύουν τα κόκκινα αυγά, το ντόπιο κρασί και οι παραδοσιακές γαλατόπιτες.

Βόλτα στα όμορφα χωριά της Μάνης

Η Μάνη είναι μια από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της χώρας μας. Από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου οι 98 βρίσκονται εδώ. Οι ψηλοί πέτρινοι πύργοι και τα πετρόκτιστα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα χωριά και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Υπάρχουν περίπου 800 πύργοι και 7 κάστρα, ενώ οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες ξεπερνούν τις 1.000. Περπατήστε στα Βυζαντινά, Φράγκικα και Τούρκικα Κάστρα, στα καλντερίμια των παραδοσιακών οικισμών και στα φαράγγια του Ταϋγέτου.

Παρατηρήστε τη φύση που λόγω των πολλών ενδημικών φυτών χαρακτηρίζεται «Βοτανικός Παράδεισος». Ανακαλύψτε βυζαντινά εκκλησάκια, πέτρινα γεφύρια και βρύσες, νερόμυλους και ελαιοτριβεία Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

Ξεκινήστε με το Γύθειο με το γραφικό του λιμάνι, τα νεοκλασικά σπίτια και τα στενά ανηφορικά σοκάκια με τις σκάλες. Απολαύστε τους ήρεμους ρυθμούς της πόλης απολαμβάνοντας τον καφέ και το φαγητό σας σε ένα από τα δεκάδες μαγαζάκια δίπλα στη θάλασσα.

Ένα αξιόλογο αξιοθέατο είναι το μικρό ρωμαϊκό θέατρο που χτίστηκε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια. Δείτε ακόμα το νησάκι «Κρανάη» στη νότια πλευρά της πόλης, που σήμερα είναι ενωμένο με την ακτή και αποτέλεσε σύμφωνα με τη μυθολογία το καταφύγιο της ωραίας Ελένης και του εραστή της Πάρη πριν φύγουν για την Τροία. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο του πύργου Τζαννετάκη.

Επόμενη στάση τα εντυπωσιακά σπήλαια του Διρού, από τα ωραιότερα πλωτά σπήλαια του κόσμου. Η εμπειρία που θα ζήσετε είναι μοναδική. Μπαίνοντας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες βαρκούλες με τη συνοδεία ξεναγού θα ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές που σχημάτισε το νερό πάνω στα τοιχώματα του σπηλαίου. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα σας μαγέψει.

Μια επιβεβλημένη στάση πρέπει να γίνει και στην Αρεόπολη, αυτόν τον καλοδιατηρημένο οικισμό, με τα πυργόσπιτα και τους παραδοσιακούς ξενώνες. Είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της περιοχής και προσφέρει στον επισκέπτη χαλαρές και ήρεμες στιγμές ταυτόχρονα όμως και πολλές επιλογές διασκέδασης.

Το Καραβοστάσι ή παραθαλάσσιο Οίτυλο απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και τα τελυταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά με ωραία ξενοδοχεία και ταβέρνες. Παράλληλα, αποτελεί το ορμητήριο για πεζοπορικές γραφικές διαδρομές μέσα στην άγρια μανιάτικη φύση.

Λίγο πιο μακριά βρίσκεται και το Λιμένι, ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι ιδανικό για τους λάτρεις του ψαριού, σε μια από τις ψαροταβέρνες του.

Ένα ιδιαίτερης ομορφιάς παραλιακό χωριό είναι και ο Γερολιμένας. Εκεί το τοπίο που αντικρίζει κανείς μοιάζει να βγήκε από καρτ – ποστάλ. Το γραφικό λιμανάκι του, στο παρελθόν αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της ευρύτερης περιοχής.

Το όνομά του μάλιστα, σημαίνει «Ιερός Λιμήν» κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας δώσει μια εικόνα της δύναμής του. Εδώ θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, θα παραδοθείτε σε ηλιοβασιλέματα ιδανικά με το βράχο του Κάβο Γκρόσσο να μοιάζει σημείο αναφοράς και να προκαλεί δέος κάθε φορά που το βλέμμα σας τον ανταμώνει.

Στη δυτική Μάνη σας περιμένει η πανέμορφη παραλιακή Καρδαμύλη με τα πετρόχτιστα σπίτια της και την φυσική της ομορφιά. Έχει αναδειχθεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία στους επισκέπτες της. Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και ήδη ο καιρός μας προσφέρει ζεστά ηλιόλουστα πρωινά, τι καλύτερο από μια πρώτη βουτιά στις παραλίες της Μάνης.

Απολαύστε τις πεντακάθαρες μικρές παραλίες και τα ακρογιάλια που ανοίγονται κάτω από τα πόδια σας.Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα με βάση το παρθένο ελαιόλαδο και γευτείτε χειροποίητες χυλοπίτες, τραχανά, ζυμωτό ψωμί, τουλουμίσιο τυρί, λουκάνικα και καγιανά. Από το τραπέζι σας βέβαια δεν θα λείπουν οι ελιές και το περίφημο σύγκλινο Μάνης. Πριν φύγετε αγοράστε από τα παραδοσιακά καταστήματα γλυκά του κουταλιού, μέλι, μαρμελάδες και δίπλες.